Pulpeciki są bardzo delikatne i nawet bezzębny maluszek sobie z nimi poradzi. Kilka z nich odrobinę mi się rozgotowało. Do pulpecików możesz ugotować makaron lub ziemniaczki i dodatkowo podać jakąś surówkę albo sałatkę. Zrobiłam je z fileta z dorsza, ale równie dobrze można wykorzystać solę lub łososia. Jedyny minus to to, że trzeba pobawić się maszynką do mielenia. To chyba zajmuje najwięcej czasu. Mimo wszystko kuleczki robi się szybciutko i zawsze są jakimś urozmaiceniem w diecie malucha.
Składniki:
- 100 g fileta z ryby (najlepiej świeżej)
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 1 kromka czerstwej bułki
- 2 łyżeczki bułki tartej
- koperek
- natka pietruszki
- 1-2 łyżeczki masła
- Marchewkę obierz, umyj i ugotuj.
- Bułkę namocz w mleku i po chwili dokładnie odsącz.
- Surową rybę, ugotowaną marchewkę i bułkę zmiel w maszynce.
- Do masy dodaj: jajko, drobno pokrojony koperek i pietruszkę oraz 1 łyżeczkę bułki tartej
- Zagotuj wodę z masłem.
- Formuj małe pulpety, obtaczaj w bułce tartej i wkładaj do wrzącej wody.
- Gotuj około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz