sobota, 19 stycznia 2013

Gotowane pulpety rybne (po 11. miesiącu)


Pulpeciki są bardzo delikatne i nawet bezzębny maluszek sobie z nimi poradzi. Kilka z nich odrobinę mi się rozgotowało. Do pulpecików możesz ugotować makaron lub ziemniaczki i dodatkowo podać jakąś surówkę albo sałatkę. Zrobiłam je z fileta z dorsza, ale równie dobrze można wykorzystać solę lub łososia. Jedyny minus to to, że trzeba pobawić się maszynką do mielenia. To chyba zajmuje najwięcej czasu. Mimo wszystko kuleczki robi się szybciutko i zawsze są jakimś urozmaiceniem w diecie malucha.

Składniki:
  • 100 g fileta z ryby (najlepiej świeżej)
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 1 kromka czerstwej bułki
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżeczki masła
 Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę obierz, umyj i ugotuj.
  2. Bułkę namocz w mleku i po chwili dokładnie odsącz.
  3. Surową rybę, ugotowaną marchewkę i bułkę zmiel w maszynce.
  4. Do masy dodaj: jajko,  drobno pokrojony koperek i pietruszkę oraz 1 łyżeczkę bułki tartej
  5. Zagotuj wodę z masłem.
  6. Formuj małe pulpety, obtaczaj w bułce tartej i wkładaj do wrzącej wody.
  7. Gotuj około 15 minut.
Danie takie jest smaczne, delikatne i wartościowe. Rybkę należy podawać przynajmniej 1 raz w tygodniu! :-)