piątek, 18 stycznia 2013

Kotleciki z jajka (po 12. miesiącu)


Dzisiejszy obiad był w stylu "wege". To doskonała propozycja dla całej rodziny. :-) Idze tak bardzo smakowało, że zjadła cały talerzyk, który jest na zdjęciu. Kuleczki podałam jej z kapustą kiszoną, bo to ostatnio ulubiona surówka małej. Zdradzę wam, że takim kotlecikom chyba nikt się nie oprze. :D Są mięciutkie i rozpływają się w buzi. Obiad ten wprowadzę na stałe do rodzinnego menu. Nawet mojemu mężowi nie przeszkadzało, że nie ma w nich mięsa. To chyba idealny sposób na domowego niejadka! Możesz podawać je malcowi razem z ziemniakami puree oraz surówką.
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 kromka bułki namoczona w mleku
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
  • szczypiorek
  • koperek
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Dwa jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. 
  2. Bułkę odciśnij z mleka i razem z ugotowanymi jajkami zmiel w maszynce lub dokładnie rozdrobnij na miazgę blenderem. 
  3. Cebulkę posiekaj i delikatnie podsmaż. Dodaj ją do masy razem z pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem i surowym jajkiem. 
  4. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
  5. Z masy formuj nieduże kuleczki lub małe kotleciki.
  6. Ostrożnie obtaczaj je w tartej bułce i smaż na oliwie na złoty kolor.