poniedziałek, 11 lutego 2013

Rosół z makaronem (po 12. miesiącu)


Rosół jest dobry na wszystko. Na przeziębienie, rozgrzanie i po imprezie. ;-) Pierwszy przepis na tą zupę znajdziecie w kategorii "po 10 miesiącu".

Składniki:
  • 250 g mięsa (drobiowego lub wołowego)
  • włoszczyzna
  • wcześniej ugotowany makaron (mogą być nitki)
  • drobno posiekany koperek
  • dwie gałązki natki pietruszki
  • pół ząbka czosnku
 Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli chcesz, żeby rosół był chudszy możesz ściągnąć z mięsa skórę. Włóż je do 1 litra lekko osolonej wody i gotuj przez około pół godziny.
  2. Do wywaru dodaj obraną, umytą włoszczyznę i czosnek.
  3. Gotuj aż wszystko będzie miękkie.
  4. Z zupy wyciągnij mięso i jarzyny, po czym przecedź wywar przez sitko.
  5. Ugotowany wcześniej makaron pokrój tak, by maluch nie miał z nim problemu podczas jedzenia.
  6. Zupę wlej do miseczki, dodaj makaron, pokrojoną drobniej marchewkę i posiekany koperek.