niedziela, 10 lutego 2013

Królik w śmietanie (po 12. miesiącu)


W ten sposób przygotowany królik jest bardzo smaczny - możesz śmiało przyrządzić go w tej postaci dla całej rodziny - dla dziecka oddziel mięso od kości. Tak królika przyrządzała moja babcia. Wszyscy jedli królika poza moją mamą, która twierdzi, że królik przypomina jej małego kotka i z zasady jadła coś innego. ;-)
Królika najlepiej jest kupować u sprawdzonych dostawców, a nie na placu nie wiadomo od kogo, bo wówczas kto wie...możemy trafić na kota w worku. ;-)
Obiad podałam z zieloną fasolką i ziemniaczkami ugotowanymi na parze. Fasolki drobniej nie kroję, ponieważ Iga uwielbia jeść ją sama rączkami, takie zielone zdrowe frytki. ;-)

Składniki:
  • około 300 g królika (po obraniu mięska z kości, zostanie go na 2-3 obiadki)
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół cebuli (lub jedna mała)
  • śmietana 18% - najlepiej ekologiczna (około 100 g- pół małego opakowania)
  • pół łyżeczki masła
  • 1,5 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz 
  • odrobinę soku z cytryny
 Sposób przygotowania:
  1. Mięso z królika ugotuj do miękkości osobno w garnku, ostudź, oddziel od kości i pokrój tak, by maluch nie miał problemu z jedzeniem.
  2. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.
  3. Do rondelka wlej 1 łyżkę oleju, podgrzej i dodaj pokrojoną cebulkę - podsmażaj aż osiągnie złocisty kolor (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju).
  4. Do cebuli dorzuć mięso, zalej śmietaną, dodaj odrobinkę masła, dopraw szczyptą soli, pieprzem i drobno pokrojoną natką pietruszki.
  5. Całość podgrzej cały czas mieszając.
  6. Na koniec skrop kilkoma kropelkami soku z cytryny, wymieszaj i podawaj.
Żeby sos był rzadszy lub było go więcej, najlepiej dodać do niego bulionu warzywnego. Taki sos polecam zrobić, jeżeli będziesz przygotowywać królika w śmietanie dla rodziny. Cebulkę i mięso zalej bulionem warzywnym, podgrzej, a na koniec jak danie lekko się przestudzi dodaj śmietanę i całość przypraw. Pamiętaj, aby śmietana się nie zważyła. W osobnym naczyniu wymieszaj ją dodając po trochę podgrzanego wcześniej bulionu. Tak rozrobioną śmietanę wlej do mięsa.