sobota, 16 lutego 2013

Ryba zapiekana z cukinią (po 12. miesiącu)


Lekki obiadek. Najlepiej podawać go na świeżo ze względu na cukinię, która  może stać się wodnista. Ja podaję Idze zupę i na drugie danie samą rybkę z cukinią. Uważaj z przyprawami, bo jak przesadzisz to maluch może nie chcieć jeść (ja dawałam przyprawy na oko i przyznam, że musiałam je ściągać podając obiad Idze). ;-) Krojąc cukinię warto pokroić ją cieniej by była miękka. Przygotowując taki obiad dla rodziny wystarczy zwiększyć ilość składników.

Składniki:
  • 2 nieduże filety rybne (najlepiej świeże)
  • pół niedużej cukinii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu, tymianku, koperku albo łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • odrobinę soku z cytryny
  • łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
  1. Świeże filety opłucz i osusz (mrożone wcześniej rozmroź).
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Cukinię obierz, dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  4. Przygotuj dwa spore kawałki folii aluminiowej, na każdej ułóż kilka plasterków cukinii i kawałek ryby.
  5. Skrop wszystko olejem i odrobiną soku z cytryny, dodaj zioła i posól, a następnie zagnieć folię tak, by wszystko szczelnie zawinąć.
  6. Piecz około 25 minut.
przed włożeniem do piekarnika