Lekki obiadek. Najlepiej podawać go na świeżo ze względu na cukinię, która może stać się wodnista. Ja podaję Idze zupę i na drugie danie samą rybkę z cukinią. Uważaj z przyprawami, bo jak przesadzisz to maluch może nie chcieć jeść (ja dawałam przyprawy na oko i przyznam, że musiałam je ściągać podając obiad Idze). ;-) Krojąc cukinię warto pokroić ją cieniej by była miękka. Przygotowując taki obiad dla rodziny wystarczy zwiększyć ilość składników.
Składniki:
- 2 nieduże filety rybne (najlepiej świeże)
- pół niedużej cukinii
- 2 gałązki świeżego rozmarynu, tymianku, koperku albo łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- odrobinę soku z cytryny
- łyżeczka oleju rzepakowego
- Świeże filety opłucz i osusz (mrożone wcześniej rozmroź).
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Cukinię obierz, dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
- Przygotuj dwa spore kawałki folii aluminiowej, na każdej ułóż kilka plasterków cukinii i kawałek ryby.
- Skrop wszystko olejem i odrobiną soku z cytryny, dodaj zioła i posól, a następnie zagnieć folię tak, by wszystko szczelnie zawinąć.
- Piecz około 25 minut.
przed włożeniem do piekarnika |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz