Dobra zupa wzmacniająca układ odpornościowy. Cebula i por należą do tak zwanych nieatrakcyjnych uzdrowicieli. Cebula zawiera olejki lotne działające bakteriobójczo, poprawia perystaltykę jelit i przemianę materii. Tradycyjny syrop z tego warzywa śmiało może konkurować z najdroższymi lekami dostępnymi w aptece.
Por doskonale sprawdza się podczas kuracji odchudzająco - oczyszczających, działa odtruwająco podczas zatruć pokarmowych, pobudza laktację, a także co najważniejsze dla naszych maluchów zapobiega zaparciom! Por to warzywo lekkostrawne, które mogą jeść niemowlęta już po 7 miesiącu życia. Polecany jest szczególnie dzieciom mającym zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Część biała jest łagodniejsza, ale zawiera mniej witamin. Na początek rozszerzania diety o to warzywo zaleca się podawanie właśnie białej części łodygi.
Zupę robiłam dla całej rodziny z podwójnej porcji składników. Wszystko miksowałam na krem, ale nie musisz tego robić. Wystarczy drobno pokroić warzywa. Dla malucha po 12 miesiącu przed gotowaniem pora i cebulę możesz delikatnie podsmażyć wówczas zupa będzie ostrzejsza i bardziej wyrazista.
Składniki:
- 1 duży por
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- pół litra wody
- łyżka oleju rzepakowego
- pół małego jogurtu naturalnego
- Umyj pora i pokrój go w plasterki.
- Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Warzywa włóż do garnka, wlej wodę i gotuj aż będą miękkie.
- Dodaj olej i zmiksuj, by uzyskać kremową konsystencję.
- Wlej zupkę do miseczki i zabiel jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz