poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa z porów i cebuli (po 10. miesiącu)


Dobra zupa wzmacniająca układ odpornościowy. Cebula i por należą do tak zwanych nieatrakcyjnych uzdrowicieli. Cebula zawiera olejki lotne działające bakteriobójczo, poprawia perystaltykę jelit i przemianę materii. Tradycyjny syrop z tego warzywa śmiało może konkurować z najdroższymi lekami dostępnymi w aptece. 
Por doskonale sprawdza się podczas kuracji odchudzająco - oczyszczających, działa odtruwająco podczas zatruć pokarmowych, pobudza laktację, a także co najważniejsze dla naszych maluchów zapobiega zaparciom! Por to warzywo lekkostrawne, które mogą jeść niemowlęta już po 7 miesiącu życia. Polecany jest szczególnie dzieciom mającym zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Część biała jest łagodniejsza, ale zawiera mniej witamin. Na początek rozszerzania diety o to warzywo zaleca się podawanie właśnie białej części łodygi. 
Zupę robiłam dla całej rodziny z podwójnej porcji składników. Wszystko miksowałam na krem, ale nie musisz tego robić. Wystarczy drobno pokroić warzywa. Dla malucha po 12 miesiącu przed gotowaniem pora i cebulę możesz delikatnie podsmażyć wówczas zupa będzie ostrzejsza i bardziej wyrazista. 

Składniki:
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • pół litra wody
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół małego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
  1. Umyj pora i pokrój go w plasterki.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Warzywa włóż do garnka, wlej wodę i gotuj aż będą miękkie.
  4. Dodaj olej i zmiksuj, by uzyskać kremową konsystencję.
  5. Wlej zupkę do miseczki i zabiel jogurtem.