piątek, 15 marca 2013

Bułeczki (po 10. miesiącu)


Pyszne, chrupiące bułeczki maślane. Są bardziej dla rodziców niż dla malucha po 10. miesiącu, bo w tym wieku dziecko zje z nich niewiele. Dopiero  kiedy skończy rok śmiało może dostać taką bułę na śniadanie lub kolację! Robi się je bardzo szybko, są łatwe i mają cudowny zapach. :-) Jak byłam dzieckiem uwielbiałam smak świeżej bułeczki z masłem...

Składniki:
  • 160 ml wody (w razie potrzeby możesz dodać nieco więcej)
  • 3 łyżeczki cukru (możesz dodać mniej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka w proszku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 25-30 g świeżych 
  • topione masło do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj rękami w misce. Jeżeli używasz świeżych drożdży, odlej do osobnej szklanki 20-30 ml wody, dodaj drożdże, dobrze wymieszaj, a gdy dokładnie się rozpuszczą przelej do miski ze składnikami i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne (nie za twarde i nie za miękkie).
  2. Miskę przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  3. Ciasto podziel na około 10 części (mniej lub więcej - zależy od wielkości bułek, które chcesz upiec).
  4. Nożem możesz zrobić na środku wgłębienie lub jakiś wzór.
  5. Gotowe bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj je stopionym masłem i z powrotem odstaw w ciepłe miejsce na około 45-50 minut aż wyrosną.
  6. Po tym czasie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 12-17 minut aż się zarumienią.