czwartek, 14 marca 2013

Makaron tagliatelle z brokułami (po 12. miesiącu)


Ten obiad robi się błyskawicznie. Jest smaczny i daje dziecku dużo frajdy podczas jedzenia. Gotując makaron zostawiam Idze 2, 3 całe nitki by mogła je jeść sama, a także kilka całych różyczek brokułu. Niesamowicie się cieszy, kiedy ma możliwość sama brać coś z talerza. 

Składniki:
  • makaron tagliatelle
  • kilka różyczek brokułu
  • łyżka lub dwie śmietany (18% lub 30%)
  • pieprz
  • 20 g piersi z kurczaka
  • opcjonalnie: plasterek sera mozzarelli (ja go nie dodaję)
  • łyżka oleju rzepakowego
 Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka drobno pokrój i podsmaż w rondelku na rozgrzanym oleju.
  2. W tym czasie ugotuj brokuły (najlepiej na parze). Uważaj by nie były zbyt miękkie, bo będą się rozpadały.
  3. W wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego ugotuj odpowiednią ilość makaronu, a następnie go odcedź i drobniej pokrój.
  4. Brokuły wyjmij na deskę, część z nich drobniej posiekaj i dodaj do podsmażonego kurczaka. 
  5. Całość zalej łyżką lub dwiema śmietany, dodaj pierz, makaron i ewentualnie ser. Wszystko starannie wymieszaj i podawaj. Dla starszego dziecka nie musisz wrzucać makaronu do sosu. Możesz wyłożyć go na talerz, a następnie polać sosem i udekorować.