To swietny pomysł na drugie śniadanie lub deser. Cała nasza rodzina uwielbia takie przysmaki ! Zrobienie tego pysznego jogurtu zajmuje dosłownie kilka minut! :-) Taki deser jest doskonały na zimowe dni. Mandarynki i banany są bogate w beta-karoten, potas, witaminy A i C. Chronią skórę przed słońcem i starzeniem się, regulują gospodarkę wodną organizmu, a także zapobiegają obrzękom. Owoce staraj się kupować na targu. Te w hipermarketach są często nafaszerowane chemią, pryskane konserwantami, by wolniej się psuły, nabłyszczane (np. woskiem), by pięknie wyglądały i traktowane etylenem, który przyśpiesza dojrzewanie.
Banan jest wysokokaloryczny - zawiera 95 kcal na 100 g, mandarynki natomiast należą do owoców niskokalorycznych - 42 kcal na 100 g.
Składniki:
- 2 dojrzałe małe mandarynki
- 1 banan
- 1 jogurt naturalny
- pół łyżeczki cukru (dla malucha po 12. miesiącu łyżeczka miodu)
- Banana umyj, odetnij końce, obierz ze skórki i pokrój na kawałki - wrzuć je do miski.
- Mandarynki umyj, obierz ze skórki i podziel na cząstki. Dokładnie sprawdź czy nie ma w nich pestek. Jeśli są, usuń je. Cząsteczki dodaj do banana.
- Owoce dokładnie zmiksuj razem z cukrem.
- Do naczynia wlej jogurt, a na wierzchu ułóż zmiksowane owoce i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz