sobota, 9 marca 2013

Jogurt mandarynkowo - bananowy (po 11. miesiącu)


To swietny pomysł na drugie śniadanie lub deser. Cała nasza rodzina uwielbia takie przysmaki ! Zrobienie tego pysznego jogurtu zajmuje dosłownie kilka minut! :-) Taki deser jest doskonały na zimowe dni. Mandarynki i banany są bogate w beta-karoten, potas, witaminy A i C. Chronią skórę przed słońcem i starzeniem się, regulują gospodarkę wodną organizmu, a także zapobiegają obrzękom. Owoce staraj się kupować na targu. Te w hipermarketach są często nafaszerowane chemią, pryskane konserwantami, by wolniej się psuły, nabłyszczane (np. woskiem), by pięknie wyglądały i traktowane etylenem, który przyśpiesza dojrzewanie. 
Banan jest wysokokaloryczny - zawiera 95 kcal na 100 g, mandarynki natomiast należą do owoców niskokalorycznych - 42 kcal na 100 g.

Składniki:
  • 2 dojrzałe małe mandarynki
  • 1 banan
  • 1 jogurt naturalny
  • pół łyżeczki cukru (dla malucha po 12. miesiącu łyżeczka miodu)
Sposób przygotowania:
  1. Banana umyj, odetnij końce, obierz ze skórki i pokrój na kawałki - wrzuć je do miski.
  2. Mandarynki umyj, obierz ze skórki i podziel na cząstki. Dokładnie sprawdź czy nie ma w nich pestek. Jeśli są, usuń je. Cząsteczki dodaj do banana.
  3. Owoce dokładnie zmiksuj razem z cukrem.
  4. Do naczynia wlej jogurt, a na wierzchu ułóż zmiksowane owoce i gotowe!
Z takich samych składników możesz zrobić pyszny napój owocowy. Wystarczy zamienić jogurt naturalny na około szklankę mleka (możesz użyć do tego mleka modyfikowanego).