niedziela, 10 marca 2013

Jogurt grecki z truskawkami (po 11. miesiącu)


Pyszny deserek dla maluszka.  Powoli zbliża się wiosna i sezon na truskawki. My jeszcze mamy  zamrożone owoce z ubiegłego lata. W sklepach pojawiają się już truskawki sprowadzane z Hiszpanii. Pamiętaj, że na owocowych zakupach sezonowość jest zasadą obowiązkową. Nie polecam kupowania dla dziecka tych wczesnych truskawek, często wyhodowanych w szklarniach i nafaszerowanych chemią, by ładniej wyglądały. Truskawki mają 28 kcal w 100g i zawierają więcej witaminy C niż cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Chronią przed anemią, odtruwają i oczyszczają organizm, poprawiają przemianę materii, są bogate w wapń, magnez, fosfor, makro- i mikroelementy. Dzięki nim dostarczamy organizmowi witaminy C, A, B1, B2, PP (reguluje dotlenienie krwi). Podczas mrożenia truskawki tracą tylko witaminę C i niewielką ilość wody. Wystarczy dziennie zjeść 100 g truskawek, by dostarczyć organizmowi dzienne zapotrzebowanie na sole mineralne i witaminy.
Najlepsze i najsłodsze truskawki będą te krajowe, które są dostępne od czerwca.

Składniki:
  • 200 g truskawek (kilka sztuk -7-8)
  • naturalny jogurt grecki
  • łyżka miodu
 Sposób przygotowania:
  1. Truskawki zmiksuj z miodem. Jeśli są mrożone, lekko je podgrzej, dodaj miód i zmiksuj.
  2. Jogurt ułóż w pucharkach, polej musem truskawkowym i podawaj.