wtorek, 26 marca 2013

Rosołek z cukinią (po 8. miesiącu)


Pyszna kremowa zupa o lekko słodkawym smaku. Jeżeli jest sezon na kukurydzę, możesz dodać do zupy ziarenka z połowy lub całej kolby kukurydzy. W zimie można kupić mrożone kolby kukurydzy, które najpierw należy odmrozić lub włożyć na kilka minut do wrzątku przed obraniem ziarenek. Kukurydza jest źródłem witamin z grupy B, zawiera dużo fosforu i żelaza, potasu, przeciwutleniaczy takich jak witamina E czy selen. Kolby i ziarna kukurydzy cukrowej (najlepszej) są o wiele mniejsze od pastewnej (jest nie smaczna i nie polecana do jedzenia).
Do zagęszczenia zupki możesz użyć kleiku lub kaszki kukurydzianej. 

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe udko z kurczaka (dla maluchów po 10. miesiącu życia gotujemy mięso w zupie - wcześniej osobno. Miękkiego kurczaczka oddziel od kości i możesz dodać do zupki, by była bardziej pożywna)
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/3 pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • kaszka kukurydziana do zagęszczenia
  • opcjonalnie: 1/2 lub 1 kolba kukurydzy (obierz z niej ziarenka i gotuj razem z warzywami)
Sposób przygotowania:
  1. Mięso ugotuj osobno do miękkości.
  2. Do garnka wrzuć drobno pokrojone warzywa, zalej wodą tak, by lekko je przykrywała i gotuj do miękkości. Maluchom po 10. miesiącu warzywa dodaj po 20 minutach do gotującego się mięska i gotuj aż kurczak będzie miękki - mniej więcej kolejne 20 minut. Miękkiego kurczaka wyjmij z zupy.
  3. Kaszkę / kleik przyrządź w niewielkiej ilości przegotowanej wody po czym dodaj do ugotowanych warzyw.
  4. Kurczaka oddziel od kości i dodaj do zupki - starszym dzieciom możesz podać go na drugie danie.
  5. Całość dokładnie zmiksuj, dodaj olej i drobno pokrojoną natkę, po czym dokładnie wymieszaj.
  6. Jeśli rosołek będzie za gęsty rozcieńcz go przegotowaną wodą, a jeżeli za rzadki dodaj nieco więcej kaszki lub kleiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz