poniedziałek, 18 marca 2013

Tort tiramisu (słodkie dla rodziny)


Tort jest bardzo smaczny, łatwo go zrobić. Potrzebujesz niecałe 2h. Najlepszy będzie, jeśli przygotujesz go 1-2 dni przed planowanym przyjęciem. Niestety nie nadaje się dla małych dzieci ze względu na krem i zawartość alkoholu. Tort tiramisu jest dość kaloryczny - jedna porcja ma około 400 kcal!

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • do ciemnego biszkoptu: 1 łyżka kakao (nie przesadź z kakao, bo obciąża ciasto i może nie wyrosnąć tak jak powinno) - dodaj ją do mąki (opcja dla tych, którzy wolą ciemny biszkopt)
Składniki na krem:
  • 750 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml likieru amaretto
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
  1. Całe jajka miksuj razem z cukrem około 10 minut. Wówczas masa stanie się puszysta.
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszaj razem i dodawaj po trochę do ubitych jajek dalej miksując całość.
  3. Gotową masę przelej do tortownicy (o średnicy 24-26) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tart.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i piecz 25-30 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem ( może być takim na szaszłyki ) czy ciasto jest suche. 
  5. Gotowy placek wyjmij, połóż w ciepłym pomieszczeniu, chwilę przestudź (ok 10min), a następnie wyjmij na czystą i suchą ściereczkę obracając biszkopt do góry dnem.
  6. Na drugi dzień (lub po dokładnym przestudzeniu) przetnij ciasto na dwie lub trzy części.
Krem:
  1. Zaparz sporą filiżankę kawy, po czym przelej ją do innego naczynia i wymieszaj z likierem - spróbuj czy mieszanka jest dobra, czy nie dodać do niej jeszcze odrobiny likieru (uważaj by nie była za słodka).
  2. Czekoladę zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier puder i serek mascarpone, po czym miksuj całość aż składniki dokładnie się połączą. 
  4. Jeden blat ciasta połóż na paterze, po czym nasącz go 1/3 likieru z kawą.
  5. Na nasączony krążek wyłóż 1/3 kremu i równomiernie rozsmaruj, a następnie posyp częścią startej czekolady.
  6. Następnie ułóż drugi blat, lekko dociśnij i tak jak poprzednio nasącz, posmaruj kremem i posyp czekoladą. 
  7. Ostatnią część biszkoptu (wierzchnią warstwę) ułóż tak by wierzch był płaski i żeby góra tortu nie była półokrągła. Po nasączeniu, posmaruj dokładnie cały tort kremem i posyp resztą czekolady.
  8. Tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc i GOTOWE!