środa, 17 kwietnia 2013

Drożdżówki z owocami (po 12. miesiącu)


Drożdżówki z owocami pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Zrobione w domu są o wiele smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepach i cukierniach. Zrobisz je bardzo szybko i jeszcze szybciej zjesz. ;-) Wystarczy mieć 15-20 minut wolnego czasu. Najdłuższe jest oczekiwanie aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek i waha się w granicach 15-30 minut. Ja swoje piekłam 25 minut i było to o drobinę za długo. Wystarczy obserwować drożdżówki w piekarniku. Kiedy się zarumienią, będą gotowe. Mnie wyszło 7 sporych bułeczek. Jeśli zrobisz mniejsze placuszki, będzie ich więcej i szybciej się upieką.

Składniki:
  • 260 g  mąki (ja użyłam tortowej)
  • 120 ml mleka
  • 35 g masła
  • szczypta soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody 
  • około 30 g roztopionego masła
  • do posypania bułeczek: 1 łyżeczka cynamonu (lub mniej zależy od dziecka) wymieszana z 1 łyżką cukru lub 1 łyżka cukru waniliowego z 1 łyżeczką zwykłego cukru.
  • owoce (świeże lub mrożone): maliny, jabłka, jagody, truskawki, śliwki...
 
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże wymieszaj z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw na 10-15 minut.
  2. W misce zagnieć mąkę, sól, mleko, 35 g masła, 3 łyżki cukru i jajko, a następnie dodaj drożdże (możesz zagniatać ciasto łyżką - będzie miało dość luźną i lepką konsystencję).
  3. Miskę przykryj folią spożywczą i ściereczką i odstaw na 45-50 minut w ciepłe miejsce.
  4. Rozpuszczonym masłem posmaruj delikatnie dłonie, a następnie ulep bułeczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj je w 4-5 centymetrowych odstępach.
  5. Na środku każdej bułeczki zrób wgniecenie na owoce. 
  6. Delikatnie posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym i odstaw do ponownego wyrastania na 20-30 minut.
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika ułuż na nich owoce (jeśli jest potrzeba zrób większy dołek, tak by brzeg nie był zbyt gruby, a owoców jak najwięcej).
  9. Bułeczki piecz aż się zarumienią (15-30minut).