czwartek, 25 kwietnia 2013

Gulasz z indyka (po 12. miesiącu)


Gulasz jest dość smaczny o lekko słodkawym smaku. Najlepiej podawać go z kaszą. Możesz zmieniać smak potrawy dodając pod koniec gotowania łyżkę przecieru pomidorowego. Maluchowi mającemu problem z gryzieniem zmiksuj danie. Jeśli chcesz podać do gulaszu surówkę, proponuję buraczki lub kiszoną kapustę czy kiszonego ogórka. Z potrawy wyjdą ci 3-4 porcje obiadu, które możesz zamrozić.  

Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g piersi z indyka
  • garść zielonego groszku
  • pół cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, rozmaryn
 Sposób przygotowania:
  1. Mięso i warzywa umyj i pokrój w kostkę. 
  2. Indyka przypraw i posyp mąką.
  3. Posiekaną cebulę wrzuć z mięsem na rozgrzany olej i smaż przez chwilę. 
  4. Całość zalej jedną lub dwiema szklankami wody i dodaj resztę warzyw.
  5. Gulasz duś pod przykryciem aż warzywa i mięso będą miękkie (5-10 minut).
  6. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją odrobiną wody, a jeśli zbyt rzadka - podnieś pokrywkę i pozwól wodzie odparować. 
Smacznego!