poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kopytka z serem (po 11. miesiącu)


Dzisiaj wreszcie obiecany przepis na kopytka mojej babci. Są mięciutkie i pyszne. Wyśmienite na słodko i z sosami. Z porcji, którą podaję wyjdzie wam obiad dla całej rodziny - na jeden lub dwa dni. Moja babcia przyzwyczajona jest do wegety - zamiast soli i warzyw dodaje do masy 1 łyżeczkę. Ze względu na dzieci, lepiej nie dodawać jej do potraw, ponieważ zawiera sporo sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku. Ja wykorzystałam natkę pietruszki i warzywa, z których gotowałam bulion. Oczywiście dodanie warzyw nie jest konieczne. Wystarczy sama sól. Najpierw w nieosolonej wodzie ugotuj kopytka dziecku, a następnie odcedź i posól wodę dla reszty rodziny.
Składniki:
  • 1 łyżeczka soli (można dać 1,5, ale im mniej tym lepiej)
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag białego sera
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1 ugotowana marchewka
  • pół dużej natki pietruszki
  • 1/3 ugotowanej dużej cebuli
  • 1/4 ugotowanego selera
Sposób przygotowania:
  1. Ugotowane ziemniaki, biały ser i warzywa zmiel przez maszynkę.
  2. Dodaj łyżeczkę soli, pieprz i łyżkę masła, a następnie delikatnie wymieszaj.
  3. Na środku masy zrób dołek i wbij do niego jajko. Całość szybko rozmieszaj.
  4. Do ciasta dodawaj po trochę mąki i wyrabiaj je na gładką masę. Zagniataj ją od zewnątrz do środka. Gdyby ciasto było zbyt luźne możesz dodać do niego więcej mąki. Pamiętaj, że im więcej jej dodasz, tym kopytka będą twardsze.
  5. Na stolnicy posypanej mąką roluj kawałki ciasta tak, by powstały podłużne wałeczki. Gdyby ciasto było zbyt lepkie możesz posmarować ręce tłuszczem (oliwą, olejem lub masłem).
  6. Wałeczki tnij nożem pod skosem. 
  7. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Kopytka (po 2-3 garście) wrzucaj na wrzątek, a kiedy wypłyną, gotuj je przez 2-3 minuty, odcedź i gotowe.
Smacznego!