środa, 3 kwietnia 2013

Makaron z warzywami i kurczakiem (po 12. miesiącu)


Masło, olej czy potrawy ze sporą zawartością cholesterolu są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka do wieku przedszkolnego. Są budulcem układu nerwowego. Gotując makaron możesz ugotować go więcej. Będzie świetną przekąską dla maluszka np. na spacerze. Takie danie mogą zjeść zarówno rodzice. Całość możesz przygotować rano, wymieszać, a kiedy wrócisz ze spaceru wystarczy delikatnie wszystko przygrzać. 

Składniki:
  • 1/2 szklanki razowego makaronu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 udko z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1/4 cebuli lub 1/2 mniejszej
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Udko ugotuj w niewielkiej ilości wody (mniej więcej 40 minut), oddziel od kości i drobno pokrój.
  2. Marchewkę i groszek ugotuj razem w rondelku w małej ilości wody (marchewkę możesz pokroić w słupki).
  3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu - możesz dodać do niego odrobinę oleju.
  4. Na patelni zarumień drobno pokrojona cebulkę.
  5. Marchewkę, groszek, cebulkę, makaron, kurczaka, pietruszkę i przyprawy wymieszaj razem i w razie potrzeby dodaj do dania odrobinę oleju lub oliwy.
Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobimy na obiadek, ale wykorzystamy parowar do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak warzyw i mięsa z parowaru jest wyśmienity! Jedyną moją uwagą jest tylko to, że należy do niego wkładać wyłącznie świeże warzywa. Mrożony groszek lepiej ugotować. :-)

    OdpowiedzUsuń