czwartek, 4 kwietnia 2013

Mus pomarańczowy ( po 12. miesiącu)


Moją córeczkę znudziło gryzienie banana czy jabłka i zamiast tego woli maziać nimi po podłodze lub kruszyć je na cząsteczki i wcierać w dywan. Pomysłowość dzieci nie zna granic. Postanowiłam urozmaicić jej podwieczorek, łącząc ze sobą kilka owoców i słodką marchewkę. Tak powstał wyśmienity deser, który dostarcza maluchowi cennych witamin. Przygotowanie go jest proste i szybkie. Taki pomarańczowy mus możesz zrobić w większej ilości i zamrozić. Dzięki temu w każdej chwili będziesz mogła podać go dziecku.
Jeśli chcesz możesz dodać do niego odrobinę jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego lub kefiru.

Składniki:
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 pomarańcza lub dwie mandarynki
  • 1/2 banana
  • 1 marchewka
Sposób przygotowania:
  1. Pomarańczę sparz, obierz i zdejmij białe błonki. Podziel na kawałki i wrzuć do miski.
  2. Banana dokładnie umyj, odetnij końcówki, obierz i połam na części dodając je do miski.
  3. Jabłko i marchewkę umyj i obierz. Z jabłka usuń gniazda nasienne. Pokrój je na kawałki i dodaj do banana i pomarańczy.
  4. Wszystko zmiksuj na gładką masę i dokładnie wymieszaj.
Gotowy deser podaj w pucharku lub miseczce. Smacznego!