poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Mus bananowo - śmietankowy (po 18. miesiącu)



To idealny deser dla małych i dużych. Najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony. Jeśli banany są bardzo dojrzałe wystarczy dodać jedną łyżkę cukru pudru lub nieco mniej. Lepiej jest całość dosłodzić niż przesłodzić. Mus jest szybki, wyśmienity i puszysty! W dzieciństwie to był mój ulubiony deser. Kiedy zrobiłam go mojemu mężowi, był zachwycony! :-)

Składniki:
  • 3 banany
  • 1 łyżka cukru pudru (lub dwie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 - 200 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 kostki czekolady
 Sposób przygotowania:
  1. Banany dokładnie umyj, odetnij końce, obierz i pokrój w plastry, a następnie zmiksuj je z cukrem waniliowym.
  2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, po czym przełóż łyżką do bananów i delikatnie wymieszaj.
  3. Kiedy wszystkie składniki połączą się, przełóż je do pucharków i posyp startą czekoladą. Możesz udekorować je plasterkami bananów lub wiśniami. 
 Smacznego!