sobota, 4 maja 2013

Spaghetti bolognese (po 18. miesiącu)


Oto jeden z moich ulubionych obiadów - Spaghetti bolognese. Uwielbiam włoskie smaki, kuchnia "italiana" jest prosta, szybka i bardzo aromatyczna! Idealny makaron spaghetti powinien być ugotowany al dente - wówczas podobno nie jest tuczący. ;-) Najczęstszym błędem jest jego rozgotowywanie. Kupując makaron zwracajcie uwagę na liczby, które podawane są na opakowaniu. Oznaczają one grubość makaronu. :-) Im grubszy, tym dłużej powinien się gotować. Ostatnio pojawiły się w sklepach makarony dla dzieci - polecam młodszym maluchom.
Sos Bolognese pochodzi z Bolonii.  

Składniki:
  • 1 cebula
  • 400-500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowo - wieprzowego)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 1 marchewka (może być ugotowana) 
  • pokrojone pomidory z puszki, przetarte świeże lub ze słoika
  • 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek ugotowanego korzenia)
  • dodatki: tarty parmezan, czerwone wino (dla dorosłych)
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i podsmaż cebulkę.
  3. Mięso posól i popieprz, a następnie dodaj do cebulki wraz z marchewką i selerem.
  4. Całość podsmażaj aż mięso zbieleje (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju).
  5. Dodaj pomidory, wyciśnięty czosnek, bazylię i oregano oraz  kieliszek czerwonego wina (wersja dla dorosłych).
  6. Całość duś aż seler i marchewka będą miękkie.
  7. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  8. Ugotowany makaron połóż na talerzu, polej sosem i posyp parmezanem. 
Smacznego!