czwartek, 16 maja 2013

Kalafiorowy krem (po 12. miesiącu)


Nigdy nie przypuszczałam, że można zrobić zupę z kalafiora, sałaty lodowej i kapusty kiszonej. :-) Na początku przepis mnie zaszokował, ale mimo obaw postanowiłam go wypróbować. Wydaje mi się, że Iga była zaskoczona smakiem zupy, lecz zjadła ją bez marudzenia. :-) Jedynym minusem jest to, że nie można jej zamrozić na inny dzień. Na pierwszy raz proponuję zrobić krem z połowy składników, by upewnić się czy będzie smakował dziecku.

Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 1 mała sałata lodowa
  • 100 g  kapusty kiszonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka śmietany 12 %
  • koperek
  • majeranek
  • pieprz
  • 1-2 szklanki bulionu lub wody z 2-3 łyżeczkami soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Umyty kalafior podziel na różyczki, dodaj do cebuli i zalej bulionem.
  3. Całość duś 10 minut pod przykryciem.
  4. Sałatę potargaj na drobne kawałki i razem z posiekaną kapustą dodaj do zupy. 
  5. Gotuj tak długo aż wszystko będzie miękkie, a następnie zmiksuj na gładką masę. 
  6. Na koniec dopraw kalafiorowy krem pieprzem, majerankiem i koperkiem. Zupę możesz udekorować kleksem śmietany i szczypiorkiem. 
Smacznego!