poniedziałek, 13 maja 2013

Spaghetti z jajkiem (po 12. miesiącu)


Oto kolejna szybka i prosta wersja spaghetti dla najmłodszych. Tym razem proponuję łagodny sos z jajkiem. Możesz podać go maluchom po ukończeniu pierwszego roku życia. Ta wersja spaghetti najbardziej przypadła do gustu mojej córeczce.
Z podanych składników wyjdą 3 obiady dla malucha. Danie możesz bezpiecznie zamrozić na inny dzień. Jeżeli sos jest za gęsty możesz dodać do niego odrobinę wody, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Jeśli dziecko nie lubi kawałków mielonego mięsa, zmiksuj sos na gładką masę.

Składniki:
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1/3 cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • kilkanaście nitek makaronu spaghetti 
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2  posiekane listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed gotowaniem połam go na krótsze kawałki.
  2. Mięso zmiel i przypraw delikatnie solą i pieprzem.
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. 
  4. Dodaj wołowinę i resztę przypraw. Całość smaż przez chwilę ciągle mieszając.
  5. Podlej odrobiną wody i duś około 10 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozwól wodzie odparować.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
  7. Jajko przekrój na pół, wyjmij żółtko, a białko rozdrobnij widelcem i razem z posiekanym szczypiorkiem dodaj do sosu.
  8. Makaron ułóż na talerzu, polej sosem i posyp startym lub rozkruszonym żółtkiem.
Smacznego!