środa, 10 lipca 2013

Chłodnik z arbuza i malin (po 18. miesiącu)


Ostatnio moja córcia zasmakowała w arbuzie. Uwielbia ten owoc, bo jest soczysty, słodki i wspaniale gasi pragnienie i aż miło patrzeć na jej buzię i dłonie ociekające różowym sokiem. ;-) Postanowiłam wypróbować świetny przepis na zmiksowanego arbuza z kilkoma dodatkami. Efekt był zdumiewający i zaskakująco pyszny! Zaletą chłodnika jest to, że można spożywać go w formie zupy, co jest dobre dla starszych dzieciaków oraz jako koktajl do picia! Ja wybrałam tę drugą wersję i Iga piła "arbuzowy koktajl" z bidonu. :-)

Składniki:
  • 0,5 kg arbuza
  • 200 g malin
  • 65 ml skondensowanego mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (8-10 g)
  • 1 szklanka przegotowanej wody (lub niegazowanej z butelki)
 Sposób przygotowania:
  1. Maliny dokładnie umyj. Kilka sztuk możesz odłożyć do dekoracji.
  2. Arbuza pokrój na cząsteczki i dokładnie usuń z nich pestki.
  3. Arbuza, maliny (młodszemu dziecku możesz przetrzeć je przez sitko), cukier, cukier waniliowy, mleko i śmietanę razem dokładnie zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki żeby się schłodziło. 
Smacznego!