czwartek, 11 lipca 2013

Budyń waniliowy (po 12. miesiącu)


Budyń to przekąska, którą lubi każdy maluch. Ten jest naprawdę pyszny i godny polecenia. Do dekoracji oprócz biszkoptów użyłam dojrzałej nektarynki, ale pasują też truskawki czy maliny. :-) Wersję z dekoracją owocową polecam dla starszych dzieciaków. Moja 18. miesięczna córa i jej 12. miesięczna przyjaciółka zdecydowanie wolały zjeść sam budyń. Na smak nektarynki obie wykrzywiały buzie - dodam tylko, że Iga nektarynki uwielbia. Widocznie budyń był smaczniejszy i słodszy. ;-)

Składniki (na 1 dużą lub dwie małe porcje):
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru (lub miodu)
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • podłużne biszkopty
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wlej połowę mleka, dodaj masło i laskę wanilii przeciętą wzdłuż. Rondelek ustaw na niewielkim ogniu i zagotuj delikatnie mieszając.
  2. Resztę mleka wlej do miski i dokładnie wymieszaj z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
  3. Z rondelka wyjmij laskę wanilii i dodaj zawartość miski cały czas mieszając. 
  4. Kiedy zacznie wrzeć i zgęstnieje zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj, by konsystencja była gładka.
  5. Budyń rozlej do miseczek i udekoruj biszkoptami. Do dekoracji możesz użyć również owoców.
Smacznego!