środa, 3 lipca 2013

Pierogi z borówkami (po 18. miesiącu)


Uwielbiam pierogi z każdym farszem- te na słodko i te na słono.
Robię je rzadko, ponieważ są dość pracochłonne.
Przygotowanie 30 sztuk zajęło mi mniej więcej godzinę. Kluczem do sukcesu jest ciasto.
Nie powinno być zbyt cienkie, ale tez nie za grube, bo wtedy pierogi będą twarde.
Nie jestem pierogowym mistrzem - przepis wzięłam od mojej babci i może kiedyś dojdę do takiej wprawy jak ona. Moją pierogową przygodę postanowiłam zacząć od tych z owocami. Z borówkami smakują mi o wiele bardziej niż z truskawkami, ale każdy z was może użyć do nich ulubionego farszu. 
Mój mąż nie przepada za pierogami z owocami, ale ja i moja córeczka zajadamy się nimi póki jest na nie sezon. Męska wersja może być z mielonym mięsem z rosołu i z podsmażoną cebulką - na słono.

Sugestia: Jeżeli chcesz zrobić więcej pierogów, dodaj do masy większą ilość wody i mąki.

Składniki (na około 30 sztuk):
  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • około 1,5 szklanki borówek (jagód)
  • 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp 1 szklankę mąki, olej, jajko i sól. Całość delikatnie zagniataj łyżką - dodając po trochę wrzącej wody. 
  2. Wciąż zagniatając dodawaj resztę mąki tak, by ciasto się nie kleiło.
  3. Kiedy ciasto lekko przestygnie delikatnie wyrabiaj rękami kulę -nie za długo, by ciasto nie było twarde.
  4. Kulę podziel na dwie części. Jedną z nich przykryj w misce ściereczką, a drugą delikatnie spłaszczaj rękami dodając do niej mąki, a następnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy.
  5. Posłodź borówki tuż przed zawijaniem, by puściły jak najmniej soku.
  6. Szklanką wykrawaj okręgi. Na okręgi nałóż borówki, złóż na pół i dokładnie zaklej. Kciukiem możesz delikatnie pozaginać brzeg do wewnątrz.
  7. Gotowe pierogi układaj na posypanej mąką stolnicy.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę z połową łyżki soli. Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę (po 15 sztuk) i gotuj je po wypłynięciu 1 minutę.
  9. Odcedź i polej śmietaną z cukrem pudrem.
Smacznego!