czwartek, 27 czerwca 2013

Ryż z truskawkami (po 12. miesiącu)


Dzisiejszy obiad jest smakiem mojego dzieciństwa i wciąż uważam, że jest tak samo dobry jak wtedy. :-) Ryż z truskawkami jest szybki, tani i banalnie łatwy! Składniki podaję na 2-3 dania.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1 łyżka masłą
  • szczypta cynamonu
  • miód lub jeśli dziecko nie lubi cukier puder do smaku
  • pół szklanki zmiksowanych truskawek z łyżką miodu
Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem masła. Co jakiś czas danie pomieszaj i pilnuj by się nie przypaliło - w razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka. Ryż powinien wchłonąć całe mleko.
  2. Do ugotowanego ryżu dodaj szczyptę cynamonu i dosłodź go delikatnie miodem lub cukrem pudrem.
  3. Tak przygotowany ryż wyłóż na talerz i polej sosem truskawkowym. Dodatkowo możesz wkroić kilka umytych truskawek. 
 Smacznego!