środa, 21 sierpnia 2013

Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)


Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne. Często gotuję go więcej i pasteryzuję w słoikach na zimę. Teraz jest sezon na cukinię i paprykę, które są niezbędnym składnikiem tej potrawy.

Składniki:
  • 1-2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 białe papryki
  • 2 cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 0,5 l bulionu 
  • szczypta ostrej papryki (dla malucha można odłożyć porcję lecza nie przyprawiając jej)
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól + ulubione przyprawy i zioła
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa dokładnie umyj. 
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój. 
  3. Paprykę postaraj się obrać ze skóry obieraczką do jarzyn, lub innymi domowymi sposobami i pokrój w kostkę.
  4. Cukinię obierz, a pomidory sparz i pokrój w kostkę.
  5. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj paprykę.
  6. Po chwili dodaj cukinię z pomidorem i zalej całość niewielką ilością bulionu. Kiedy warzywa puszczą trochę wody sprawdź czy nie jest jej za mało i w razie potrzeby dolej bulionu.
  7. Gotuj aż papryka będzie miękka (około 1godziny).
  8. Dwunastomiesięcznemu maluchowi możesz odebrać porcję nie przyprawiając jej i zmiksować, a resztę przyprawić według upodobań nie zapominając o dodaniu ostrej papryki. :-)
Smacznego!