poniedziałek, 16 września 2013

Placuszki ryżowe (po 12. miesiącu)


Słodkie placuszki z owocami zawsze poprawiają humor mojej córeczce. Najlepiej smakują nam z mandarynkami, ale możesz podać je też z rodzynkami lub pestkami słonecznika, które należy dokładnie umyć i sparzyć. Maluch po drugich urodzinach może zjeść je z posiekanymi orzechami. 
Placuszki ryżowe są smaczne, mięciutkie i nadają się do nauki samodzielnego jedzenia.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu 
  • 1 niepełna szklanka mleka 3,2% lub modyfikowanego
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • kilka łyżek mąki
  • 1 - 2 łyżeczki cukru pudru
  • olej rzepakowy do smażenia (1-2 łyżki)
  • dodatki: 1-2 mandarynki lub inne owoce ewentualnie pół łyżeczki kakao do masy - powstaną wtedy placuszki czekoladowe.
 Sposób przygotowania:
  1. Ryż przełóż do miski, a następnie zrób w środku niewielki dołek, do którego wbij jajko.
  2. Dodaj mleko, cynamon i całość wymieszaj.
  3. Mąkę dodawaj stopniowo, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany.
  4. Na rozgrzanym oleju smaż placuszki na złoty kolor.
  5. Mandarynki umyj, obierz, i podziel na cząsteczki. Małemu dziecku obierz błonkę z każdej cząsteczki.
Smacznego! :-)