czwartek, 1 sierpnia 2013

Mus brzoskwiniowy (po 18. miesiącu)


Dzisiaj proponuję smaczny mus brzoskwiniowy. :-) Z podanych składników wyjdą 4 porcje. Jest sycący i niestety trochę kaloryczny. ;-) Musy możecie robić ze wszystkich dojrzałych owoców. Do deseru użyłam śmietanki 30%. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie zważy się podczas ubijania możesz użyć 36%. Kupując śmietanę jak zwykle zwracajcie uwagę na jej skład! Tylko kilku producentów robi śmietany bez dodatków. Najlepiej, gdy w składzie jest tylko śmietanka i żywe kultury bakterii.

Składniki:
  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • kubek gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
  1. Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz, a następnie usuń pestki. Jeden owoc pokrój na ćwiartki do dekoracji, a resztę zmiksuj.
  2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, po czym wymieszaj z jogurtem i musem brzoskwiniowym.
  3. Mus przełóż do pucharków i udekoruj kawałkami brzoskwiń.
Smacznego!