środa, 24 lipca 2013

Babeczki czekoladowe (po 18. miesiącu)


Te babeczki są moimi ulubionymi! Oczywiście obok bananowych. :-) Są pyszne! Z podanych składników wychodzi 12 - 14 sztuk. Możesz spokojnie zrobić babeczki z połowy składników. Dając je małemu dziecku, pilnuj by nie zjadło ich zbyt wiele. Jedna babeczka wystarczy. Muffinki zawierają proszek do pieczenia, który może podrażnić żołądek i wywołać zgagę. Nie obawiaj się podać ich dziecku, ale staraj się robić to rozważnie i w niewielkich ilościach.

Składniki:
  • 200 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 225 ml mleka
 Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Formę na 12 babeczek wyłóż papilotkami.
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.
  4. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. Powoli dodaj mleko i wymieszaj łyżką.
  5. Połącz wszystkie składniki. Powstała masa może być nieco grudkowata.
  6. Papilotki wypełnij masą do 2/3 wysokości i piecz przez 20 minut, aż ciasto stanie się sprężyste.
  7. Po upieczeniu odstaw na 5 minut, wyłóż z formy i ostudź.
Do babeczek możesz przygotować polewę (o gęstej konsystencji).
  • Polewa biała: Serek mascarpone zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru. Kiedy lekko się ubije, będzie gotowa do nakładania na ostudzone babeczki.
  • Polewa czekoladowa: Do miski wsyp 225 g cukru pudru. Na patelni, na małym ogniu podgrzej 25 g kakao, 2 łyżki cukru i 3 łyżki wody. Kiedy cukier się rozpuści zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Zanim polewa stężeje, rozprowadź ją na babeczkach.

Zastaw dla przyszłej Mamy ;-)