piątek, 25 października 2013

Jarzynowa z królikiem (po 6. miesiącu)


Jarzynową z królikiem przygotujesz bardzo szybko. Królik jest najzdrowszym mięsem, które możesz podać dziecku. Starszemu smykowi nie musisz miksować zupki. Wystarczy, że jarzyny i królik będą drobno pokrojone. Dla dziecka po 12. miesiącu nie zagęszczaj zupki kaszką. Możesz podać do niej grzanki, makaron, ryż lub lane kluseczki.

Składniki:
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1 ziemniak
  • 1/3 pietruszki
  • 2 łyżki stołowe pokrojonego w kostkę selera
  • 1 kalarepa
  • 200 g mięsa z królika
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki masła lub 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ugotowane żółtko
Sposób przygotowania:
  1. Królika ugotuj w wodzie lub na parze.
  2. Warzywa umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie razem z groszkiem ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  3. Dodaj masło lub olej rzepakowy i wymieszaj.
  4. Mięso i żółtko dodaj do warzyw i wszystko dokładnie zmiksuj.
  5. Zupkę możesz zagęścić wcześniej przygotowaną kaszką kukurydzianą lub dodać do niej makaron albo ryż. W razie potrzeby możesz rozrzedzić ją wodą.
 Smacznego!