czwartek, 24 października 2013

Kaszka manna z bananami (po 12. miesiącu)


Oto ulubiona kaszka Igi. Jest smaczna, słodka i bananowa. Żeby ją przygotować, trzeba poświęcić jej kilka minut więcej niż kaszce błyskawicznej, do której wystarczy dodać wody. Smak jest nieporównywalnie lepszy i co najważniejsze jest w niej prawdziwy banan, a nie śladowe ilości proszku bananowego i aromatu. Kaszka jest sycąca i dość tania. :-)
Do kaszki możesz dodać również inne owoce lub odrobinę soku owocowego. Równie pyszna będzie ze słodką gruszką startą na tarce o małych oczkach.  

Składniki:
  • szklanka mleka 3,2 %
  • 2 - 2,5 łyżki błyskawicznej kaszki manny (ilość kaszki zależy od gęstości którą chcemy uzyskać)
  • 1/3 dojrzałego banana
  • cukier puder lub miód do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj. Kiedy będzie dość ciepłe, dodaj kaszkę i mieszaj od czasu do czasu.
  2. Od zagotowania gotuj kaszkę 3 minuty cały czas delikatnie mieszając.
  3. Dosłodź kaszkę cukrem pudrem lub miodem i przelej do miseczki.
  4. Banana rozgnieć widelcem, dodaj do kaszki i wymieszaj. Z reszty banana możesz ułożyć dekorację na kaszce.
 Smacznego!