piątek, 15 listopada 2013

Muffiny jabłkowe z kruszonką (po 18. miesiącu)


Zapach pieczonych jabłek i cynamonu jest jednym z moich ulubionych zapachów w kuchni.
Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem, z babcią, która piekła dla mnie najlepsze szarlotki jakie kiedykolwiek jadłam i z niezapomnianym smakiem. Chciałabym, aby moja córeczka też miała takie wspomnienia z dzieciństwa. :-)
Postanowiłam upiec jej muffinki jabłkowe z kruszonką. Iga uwielbia pomagać w kuchni. Siedząc na blacie kuchennym miesza, wyrabia i dodaje różne składniki do miski. Uwielbia takie zabawy. Przygotowanie samych babeczek zajęło nam około 20-30 minut. Zapach, który towarzyszył pieczeniu był niesamowity, a sam smak muffinów obłędny! Iga ku mojemu zdziwieniu zjadła aż 3 babeczki! Z podanych składników wyszło nam około 20 sztuk muffinów, które rozeszły się w zaskakująco szybkim czasie. ;-)
Zachęcam was do domowych wypieków, które są frajdą dla maluchów, nie zajmują dużo czasu i zawsze lepiej smakują niż gotowe słodycze kupowane w sklepach.

Składniki na muffiny:
  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 szklanki grubo startych jabłek (około 3 sztuki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na kruszonkę:
  • 1/4 kostki schłodzonego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Foremkę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
  3. Mąkę wymieszaj w misce z solą, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i cynamonem.
  4. W osobnej misce mikserem ubij jajka z cukrem na jednolitą masę, dodając po chwili olej.
  5. Dodaj do miski z mokrymi składnikami jabłka i mąkę po czym starannie wymieszaj aż powstanie konsystencja ciasta.
  6. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości. 
  7. Teraz przygotuj kruszonkę: Masło posiekaj nożem z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę i rozcieraj palcami aż powstaną grudki.
  8. Kruszonką posyp delikatnie muffiny i wstaw je do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz 25 minut, wystudź i gotowe!
Smacznego!