czwartek, 14 listopada 2013

Tort Red Velvet



Tort red velvet jest amerykańskim klasykiem i możemy kupić go w każdej dobrej cukierni w USA. Jest piękny, kolorowy, ma niesamowity wygląd i zachwyci każdego kto będzie go próbował. :-)
Mój przepis jest lekko zmodyfikowany, dzięki czemu jest bardziej polski i wydaje mi się, że  smaczniejszy niż w oryginale.
Robiłam ten tort dwa razy. Raz piekłam go w dwóch tortownicach tej samej wielkości, by mieć od razu dwa gotowe blaty ciasta.
Innym razem w jednej mniejszej formie. Piekłam wtedy całość 2x dłużej, ale za to mogłam zrobić wyższy tort. :-). Czas pieczenia w jednej formie - około godziny, po 40 minutach sprawdź patyczkiem - od szaszłyków czy ciasto się nie klei.
Na początek  polecam jednak pieczenie w dwóch tortownicach, by ciasto w 100% się udało- czas pieczenia - ok 30 minut. 
Ten tort jest inny niż tradycyjne kremowe biało-czarne ciasta, jest naprawdę smaczny i fajnie wygląda.
Czerwony barwnik spożywczy możecie kupić na allegro lub w sklepach z dekoracjami cukierniczymi. Tort jest prosty, a ciasto nie wymaga użycia miksera.  Składniki mieszamy widelcem, zawsze w jedną stronę. Mikser użyjemy dopiero przygotowując krem. Jajka, masło i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową.


Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej (400g)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka (L)
  • 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml czerwonego barwnika w żelu
Składniki na krem:
  • 1 i 1/2 kostki masła (300 g)
  • 600 g serka Philadelphia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej - max 1/4 szklanki)
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany 36 %

Sposób przygotowania:
  1. Dwie tortownice o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Jeśli używasz silikonowej formy do pieczenia możesz posmarować ją masłem i obsypać bułką tartą, by ciasto można było łatwiej wyjąć.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  3. Widelcem wymieszaj składniki : mąkę, kakao, sól, cukier i proszek do pieczenia.
  4. Jaja wbij do osobnej miski i lekko roztrzep, dodaj olej, maślankę, barwnik i ekstrakt. Całość też mieszaj widelcem.
  5. Teraz składniki z oby misek (oprócz octu i sody) połącz razem i wymieszaj dokładnie widelcem w jedną stronę aż masa stanie się idealnie gładka.
  6. W szklance wymieszaj ocet z sodą. Kiedy powstanie piana dodaj do miski, wymieszaj z resztą składników i przelej do formy (jeżeli używasz dwóch wlej do nich po połowie ciasta) i wstaw do piekarnika obie formy. Ważne jest by ocet z sodą dodać tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może nie wyrosnąć.
  7. Piecz 30 minut w dwóch formach lub około 60 minut w 1 formie. Po 30 minutach ciasto najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź, a następnie przykryj czystą ściereczką.
  9. Teraz przygotuj krem (sposób przygotowania poniżej).
  10. Po wystudzeniu ciasta przekrój biszkopt na 3 części. Jeżeli ciasto upieczone jest w 2 tortownicach nie trzeba go już dzielić. Masz dwa gotowe blaty do smarowania kremem.
  11. Wypukłą część ciasta możesz delikatnie skroić nożem, by ją wyrównać lub przekładając blaty kremem, wypukłą stronę połóż płaską częścią do góry. 
  12. Części ciasta przełóż grubo kremem, a następnie posmaruj tort dookoła. Tort możesz udekorować specjalnym kolorowym opłatkiem (pamiętaj by położyć go około dwie godziny przed imprezą).
Sposób przygotowania kremu:
  1. Masło utrzyj mikserem na gładką masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
  2. Dodaj ekstrakt, serki i śmietanę i wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  3. Krem wstaw na 30 - 40 minut do lodówki, by dobrze się schłodził.
Smacznego!
Ja przygotowuję tort około 2 dni przed planowaną imprezą. Krem, który mi zostanie układam w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku do przechowywania żywności i trzymam razem z ciastem w lodówce. Po 2 dniach krem na torcie może lekko popękać dlatego warto jest mieć część kremu w pudełku na ewentualne poprawki . Jeszcze raz smaruje tort kremem, przyklejam opłatek lub dekoruję.  Tort możesz zrobić też w dzień imprezy. Będzie równie smaczny jak po 2 dniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz