piątek, 4 kwietnia 2014

Czekoladowy mus z bananem i awokado (po 24. miesiącu)


Mus jest smaczny, pożywny i dość kaloryczny, ale na wiosnę i w lecie dziecko dość szybko poradzi sobie z utratą zbędnych kalorii. :-) Wystarczy odpowiednia ilość ruchu na świeżym powietrzu. Kalorie zawarte w awokado są pełne wartości odżywczych. Tłuszcze zawarte w tym owocu są tłuszczami jednonienasyconymi i omega - 3, które są bardzo zdrowe dla serca. Awokado jest jednym z nielicznych owoców, w którym prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów, a dodatkowo jest owocem, którego nie modyfikuje się genetycznie. Awokado jest zdrowe dla naszego mózgu i zapobiega chorobie  Alzheimer’a, chroni nasz organizm przed nowotworem prostaty i rakiem piersi, składniki odżywcze i enzymy w nim zawarte zmniejszają stany zapalne w żołądku. Owoc ten ma także wiele innych zalet.
Mus czekoladowy zrobisz w 5 minut. Ilość cukru pudru lub miodu dopasuj według potrzeb dziecka.

Składniki:
  • 1 banan
  • pół małego awokado
  • 1 łyżeczka kakao (możesz zwiększyć do 1 łyżki - mus będzie wówczas bardziej czekoladowy i bardziej gorzki)
  • pół szklanki niegazowanej wody
  • łyżeczka cukru pudru lub miodu
Sposób przygotowania:
  1. Banana, awokado, cukier puder i kakao zmiksuj w blenderze.
  2. Do powstałego musu powoli dodawaj wodę, ale uważaj, by masa nie stała się zbyt wodnista.
  3. Po połączeniu wszystkich składników przełóż mus do miseczki i gotowe!
 Smacznego!