środa, 11 lutego 2015

Zimowa pomidorowa (po 10. miesiącu)


Przepis jest prosty i szybki. Podaję dwa sposoby przygotowania zupy - jeden dla niemowląt, a drugi dla całej rodziny ze starszymi dziećmi (po 18. miesiącu). Obie zupy są pyszne, pełne witamin i idealne na zimę!

Składniki na zupę po 10. miesiącu:
  • 2 szklanki wody
  • butelka przecieru pomidorowego (bez konserwantów)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • odrobinę ziół prowansalskich
  • łyżka oliwy
  • około 1 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
Składniki na zupę dla starszaków po 18. miesiącu:
  • 1-1,5 litra domowego bulionu
  • 1 ugotowana marchewka
  • puszka krojonych pomidorów
  • kartonik przecieru pomidorowego - 500g (bez konserwantów)
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie 
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • ugotowany ulubiony makaron lub ryż 
Sposób przygotowania dla malucha:
  1. Cebulę i czosnek obierz ze skórki, przekrój na pół, włóż do większego garnka i dolej dwie szklanki wody.
  2. Dodaj przyprawy i gotuj około 20 minut.
  3. Wlej przecier pomidorowy i oliwę - całość zagotuj.
  4. Wyjmij z zupy liść laurowy, a następnie wszystko zmiksuj na  gładki krem.
  5. Dodaj ryż lub kaszę jaglaną oraz łyżeczkę jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania dla starszaków po 18. miesiącu:
  1. Do bulionu dodaj marchewkę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, puszkę pomidorów i przecier z kartonu.
  2. Całość zmiksuj, a następnie zagotuj. Jeśli zupa będzie zbyt czosnkowa możesz ją dłużej pogotować.
  3. Niektórzy dodają do pomidorowej odrobinę cukru, ale ja uważam, że jest to zbędny dodatek :-)
  4. Kiedy zupa ostygnie dodaj do niej śmietanę lub jogurt (może być grecki) i makaron
Smacznego!