- OGÓRKOWA: Kwaszone ogórki są bogate w witaminę C oraz bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają układ odpornościowy. Kiszone ogórki pobudzają również wydzielanie soków żołądkowych. Zupa ogórkowa polecana jest niejadkom oraz dzieciom po infekcji.
- POMIDOROWA: zawiera likopen - naturalny czerwony barwnik. Należy do karotenoidów, które pozbywają się z organizmu szkodliwych wolnych rodników, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (min. cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów). Likopen najlepiej przyswajalny jest z produktów przetworzonych jak np. zupa pomidorowa czy ketchup niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest o wiele lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100g pomidorów są 3g likopenu, a w 100ml zupy pomidorowej aż 8g. Jeszcze lepiej jest przyswajany w postaci tłuszczów dlatego do pomidorowej można dodać oleju rzepakowego, masła , oliwy z oliwek oraz łyżeczkę śmietany. Pomidory są również bogate w witaminy z grupy B, żelazo oraz potas.
- Z ZIELONYCH WARZYW: Największą ich zaletą jest spora zawartość kwasu foliowego i żelaza. Pomagają one hemoglobinie transportować tlen oraz składniki odżywcze do każdej komórki. Zapobiegają anemii.
- ROSÓŁ: Uważany jest za dobry lek na przeziębienie gdyż znakomicie rozgrzewa. Szczególnie pomocny jest przy pierwszych objawach infekcji. Podczas gotowania z mięsa uwalnia się cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Gotując rosół dla dziecka np. na udku z indyka należy przed gotowaniem ściągnąć z udka skórę aby rosół nie był zbyt tłusty. najbardziej wartościowy będzie po dodaniu lanych klusek (zawierają żółtko bogate w żelazo). Ucz malucha jedzenia rosołu razem z jarzynami (marchewką, pietruszką, koperkiem i porem). UWAGA: Jeśli dziecko jest alergikiem rosół można mu podawać dopiero po drugim roku życia gdyż przenikają do niego uczulające białka z mięsa!
- MARCHWIOWA: Polecana jest jako pierwsza zupa dla niemowląt. Marchewka zawiera bardzo dużo prowitaminy A (beta-karotenu). Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawia wzrok, działa antybakteryjnie, a także wzmacnia odporność na różne wirusy. W marchwi jest sporo witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zupa marchwiowa poprawia pracę przewodu pokarmowego. Marchew ma uniwersalne właściwości. Jest bardzo często zalecana przy biegunkach (podaje się wówczas tzw. "marchwiankę") gdyż zawarte w niej pektyny wiążą toksyny, a elektrolity (składniki mineralne) ułatwiają wchłanianie wody, hamując przebieg choroby. Przy zaparciach pektyny oraz inne rodzaje błonnika pokarmowego sprzyjają wiązaniu wody i ułatwiają wypróżnienia.
Więc do roboty drodzy rodzice ugotujcie smykowi "powera" na życie !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz