Kasza to wspaniałe urozmaicenie diety malucha. Jest zdrowa, lekkostrawna i pożywna. Przygotowanie jest bardzo proste, suchy kuskus zalewam gorącą wodą i odstawiam pod przykryciem na kilka minut. Najważniejszym atutem kaszy jest duża zawartość białka, witaminy B1 oraz żelaza. Kuskus można podawać z daniami mięsnymi, rybą, a także na słodko: z
sosami owocowymi, mlekiem czy z miodem. Z gotowaną
fasolą, soczewicą lub innymi roślinami strączkowymi może zastąpić danie
mięsne. Polecany jest dzieciom i kobietom w ciąży.
Składniki:
- 4-5 łyżek kaszki kuskus
- 50 g chudego mięsa
- marchewka
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- szczypta posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka masła (ja dodaję olej rzepakowy, bo jest zdrowszy)
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz
- Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce
- Mięso umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż do garnka, dodaj warzywa i zalej gorącą wodą
- Do mięsa i warzyw dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i masło (lub olej rzepakowy, oliwę). Gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną.
- Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj z mięsem i warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz