piątek, 12 października 2012

Kuskus z warzywami (po 12 miesiącu)

Kasza to wspaniałe urozmaicenie diety malucha. Jest zdrowa, lekkostrawna i pożywna. Przygotowanie jest bardzo proste, suchy kuskus zalewam gorącą wodą i odstawiam pod przykryciem na kilka minut. Najważniejszym atutem kaszy jest duża zawartość białka, witaminy B1 oraz żelaza. Kuskus można podawać z daniami mięsnymi, rybą, a także na słodko: z sosami owocowymi, mlekiem czy z miodem. Z gotowaną fasolą, soczewicą lub innymi roślinami strączkowymi może zastąpić danie mięsne. Polecany jest dzieciom i kobietom w ciąży.

Składniki:
  • 4-5 łyżek kaszki kuskus
  • 50 g chudego mięsa
  • marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • szczypta posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka masła (ja dodaję olej rzepakowy, bo jest zdrowszy)

Sposób przygotowania:
  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce
  3. Mięso umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż do garnka, dodaj warzywa i zalej gorącą wodą
  4. Do mięsa i warzyw dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i masło (lub olej rzepakowy, oliwę). Gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną. 
  5. Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj z mięsem i warzywami