Smaczny i pożywny krupniczek jest kolejnym urozmaiceniem w diecie malucha. :-) Warto gotować go również dla starszego smyka! Po 10. miesiącu mięso możesz ugotować w zupie i podać dziecku na drugie danie. Warto je zmielić w maszynce i podać z ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 1/2 marchewki
- kawałeczek pietruszki
- 1/2 ziemniaka
- łyżeczka selera
- 2 łyżeczki kaszki ryżowej
- łyżeczka masła, oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
- 20 g chudej cielęciny
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę ugotuj do miękkości (żeby gotowała się szybciej możesz ją drobniej pokroić).
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaka i selera dokładnie umyj i obierz.
- Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj aż będą miękkie.
- Do zupki dodaj ugotowane mięso i zmiksuj całość.
- Kaszę rozprowadź w niewielkiej ilości przegotowanej oraz przestudzonej wody i dodaj ją do zupki wraz z olejem, oliwą lub masłem.
- Całość jeszcze raz zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz