piątek, 12 października 2012

Krupnik z cielęciną (po 6. miesiącu)


Smaczny i pożywny krupniczek jest kolejnym urozmaiceniem w diecie malucha. :-) Warto gotować go również dla starszego smyka! Po 10. miesiącu mięso możesz ugotować w zupie i podać dziecku na drugie danie. Warto je zmielić w maszynce i podać z ziemniakami i surówką.

Składniki:
  • 1/2 marchewki
  • kawałeczek pietruszki
  • 1/2 ziemniaka
  • łyżeczka selera
  • 2 łyżeczki kaszki ryżowej
  • łyżeczka masła, oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
  • 20 g chudej cielęciny

Sposób przygotowania:
  1. Cielęcinę ugotuj do miękkości (żeby gotowała się szybciej możesz ją drobniej pokroić).
  2. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaka i selera dokładnie umyj i obierz.
  3. Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj aż będą miękkie. 
  4. Do zupki dodaj ugotowane mięso i zmiksuj całość.
  5. Kaszę rozprowadź w niewielkiej ilości przegotowanej oraz przestudzonej wody i dodaj ją do zupki wraz z olejem, oliwą lub masłem.
  6. Całość jeszcze raz zagotuj.