piątek, 12 października 2012

Papka warzywno-owocowa (po 4. miesiącu)


Papka wygląda dość smakowicie dlatego postanowiłam ją tu umieścić. :-) Ma słodkawy smak i dziecko z chęcią ją zje. Jest łatwa do zrobienia. Jedyny minus jest taki, że będzie kilka garnków do umycia.

Składniki:
  • 1/2 małego ugotowanego wcześniej buraka
  • 1/2 małego ziemniaka
  • 1/2 niewielkiego słodkiego jabłka
  • 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
  1. Buraka obierz ze skóry.
  2. Jabłko umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałeczki i rozgotuj w niewielkiej ilości wody.
  3. Ziemniaka umyj obierz, przekrój i ugotuj do miękkości.
  4. Wszystkie składniki połącz i dokładnie zmiksuj.
  5. Dodaj łyżeczkę masła (ja zawsze dodaję olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia) i zagotuj papkę.
GOTOWE! Prawda, że szybkie i proste?