czwartek, 8 listopada 2012

Bananowe muffiny (dla rodziny)

Nie sądziłam, że muffinki są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu! :-) Poradzi sobie z nimi każdy kuchenny laik. Podaję wam przepis na genialne w smaku babeczki bananowe z kremem karmelowym. Są fantastyczne, a smak naprawdę prowadzi do nieba :-) Każdy komu podarujecie taką muffinkę pokocha was bezgranicznie! Czas przygotowania jest dość krótki - około 15/20 minut. Po wyciągnięciu babeczek z pieca proponuję przykryć je czystą i suchą ściereczką, aby nie wyschły. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.

Składniki:
  • 4 kruche cukierki krówki (my kupiliśmy w paczce krówki Wawelu, w której kilka było kruchych)
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja daję czubatą łyżeczkę)
  • 60g masła
  • 60g brązowego cukru
  • 1 dojrzały banan 
  • 1 jajko
Do dekoracji: 
  • 1 banan
  • 2/3 szklanki bitej śmietany (proponuję ubić ją ze śmietanki 30% lub 36% - sztuczne mają w sobie zbyt dużo chemii)
  • 3/4 łyżki sosu karmelowego (dla dorosłych sos można zastąpić np. czekoladowym likierem) - przepis na sos znajdziecie na końcu 
 Sposób przygotowania:
  1. Krówki pokrusz
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a następnie mąkę i na koniec dodaj pokruszone krówki
  4. Wszystko szybko wymieszaj, tak aby połączyć składniki - grudki mają zostać
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
  6. Formę na muffinki posmaruj masłem lub wyłóż specjalnymi papierowymi papilotkami
  7. Ciasto nakładaj do foremek łyżką, wypełniając je do 3/4 wysokości
  8. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut (my piekliśmy 10min od dołu i 10 na termoobiegu)
  9. Po upieczeniu odstaw babeczki do ostygnięcia przykrywając je czystą i suchą ściereczką
  10. Po wystygnięciu udekoruj muffinki
przed...
i po...
Przygotowanie sosu karmelowego:
Sos jest szybki do zrobienia i możesz przygotować go w czasie, gdy babeczki są w piekarniku. Zajmuje to około 10 min. Sos można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie. Po podgrzaniu staje się płynny.

Składniki (na większą ilość) - ja zrobiłam sos z połowy składników:
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 85g masła pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki śmietanki 30 lub 36%
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku zagotuj cukier z wodą cały czas mieszając. Masę gotuj 5-6 minut. Po paru minutach zmieni kolor na bursztynowy.
  2. Dodaj masło i całość jeszcze raz wymieszaj. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
  3. Dodaj śmietankę i wymieszaj.
 Gotowym sosem, bitą śmietaną i pokrojonym bananem udekoruj muffinki :-) SMACZNEGO!