sobota, 10 listopada 2012

Zasady rozszerzania diety - ŚCIĄGA

Najważniejsza prawda rozszerzania diety: Pamiętaj, żeby większość zaleceń dietetycznych dotyczących wprowadzania nowości w poszczególnych miesiącach traktować jako wskazówki, a nie bezwzględny nakaz! Tym hasłem warto kierować się urozmaicając posiłki naszego dziecka. Jedne mamy wprowadzają część składników wcześniej, inne później, a jeszcze inne tak jak podpowiadają dietetycy. Rób zawsze to, co uważasz za słuszne, a ściąga ma służyć jedynie jako podpowiedź.  :-) Ważne jest, aby kolejne nowości wprowadzać pomału, podając po kilka łyżeczek tej samej nowości przez około 5 dni. W tym czasie stopniowo zwiększaj podawaną ilość o 2/3 łyżeczki i nie proponuj maluchowi innego nowego pokarmu. Pozwoli to na spokojne oswojenie się z nowym smakiem. Jeżeli pojawi się u dziecka reakcja alergiczna (np. zmiany na skórze dziecka lub problemy ze strony układu pokarmowego) wówczas nowy składnik wycofaj z diety na około 2-3 miesiące.

W 5 miesiącu życia: 
Gdy nasze ukochane słoneczko kończy 4 miesiące, pomału rozpoczyna przygodę w świecie kulinarnym. Pamiętaj, że w tym okresie konsystencja dania powinna być kremowa.
  • Dziecku w tym wieku możesz zaproponować: marchewkę, ziemniaka, dynię lub jabłko
  • Dziecko karmione piersią: z każdą nowością oswajaj dziecko przez około 5 dni, do dania w następnej kolejności możesz dodawać pół łyżeczki (a jak będzie wszystko w porządku to łyżeczkę) kaszki manny - ugotowanej osobno. Jabłko możesz podawać samo lub 2-3 łyżeczki z kleikiem ryżowym (około 100g) - owoce najlepiej jest ścierać na plastikowej tarce. Twój słodziak może wypijać również  50 ml. soku owocowo-warzywnego
  • Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym: mleko podajesz 3x dziennie po 180ml, 150-180ml kaszki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa, Sinlac) przygotowanej na mleku modyfikowanym, 180ml zupki z jarzyn podstawowych (w tym wieku często dzieci zjadają ok 120ml), 50-100g jabłka lub sok (najlepiej przecierowy). Pamiętaj aby nie wprowadzać kaszki manny!
W 6 miesiącu życia:
Dodajemy więcej składników do dania warzywnego, podajemy nowy owoc, wprowadzamy lub kontynuujemy podawanie niewielkich porcji kaszki kukurydzianej lub ryżowej (mogą służyć jako dodatek do zup). Dania powinny być nadal miksowane, ale mniej dokładnie.
  • oswajamy malucha ze smakiem nowych warzyw: selerem, brokułem, kalafiorem, cukinią, kabaczkiem, groszkiem, pietruszką i owoców (owoce wymienione są w kategorii "Wprowadzamy owoce").
  • Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym: W tym miesiącu wprowadź dziecku kaszkę pszenną np. dodając na początek pół łyżeczki kaszki manny do zupki. Zwiększamy również ilość podawania owoców lub soku do 150g.
W 7 miesiącu życia:
Do wywaru z jarzyn dodajemy odrobinę ugotowanego osobno i odsączonego z wody mięska (kurczaka, indyka lub królika). Możemy również wprowadzić mięso ryb (około 2 łyżeczek po posiekaniu) jako składnik obiadku. Co drugi dzień dodawaj pół ugotowanego na twardo żółtka (najlepiej z hodowli ekologicznej), a po kilku dniach surowe - uwaga musi się ściąć!
  • nowe warzywa, które możesz podać to: kalarepa, burak, por i kapusta
  • Dziecko karmione piersią: zwiększamy ilość podawanych owoców lub soku w sumie do 150g
W 8 - 9 miesiącu życia:
4-5 razy w tygodniu podajemy dziecku warzywa z mięsem, a w pozostałe dni z rybą. Konsystencja dań powinna być grudkowa. Po 7 miesiącu wprowadzamy dziecku małe ilości produktów z mąki i kaszy pszennej, jęczmiennej, gryczanej, jaglanej oraz płatków owsianych. Możesz maluchowi podawać małe ilości chlebka lub bułeczki (na początek z mąki pszennej) z masełkiem.
  • kolejnymi warzywami są: groch, szpinak, cebula (chociaż w wielu przepisach przygotowywanych przez dietetyków warzywa te wprowadzają wcześniej)
  • przyprawy: odrobina kminku, majeranku, bazylii i rozmarynu. 
  • biszkopty, chrupki kukurydziane
W 10 miesiącu życia:
Gluten można już podawać w większych ilościach. Oswajamy dziecko ze smakiem pszennego pieczywa (w większych ilościach), makaronu, biszkoptów, naleśników, kaszy jęczmiennej, żytnich wafelków i bułek. Od tego miesiąca obiady malucha powinny być już dwudaniowe (często jednak obiady dwudaniowe wprowadza się po 10 miesiącu). Do zupy możemy dodać ryż, makron lub kaszę. Zachęcamy dziecko do gryzienia i żucia. Coraz mniej rozdrabniamy zupy i dania. Pół żółtka możemy dodawać do zupy lub kaszki codziennie, a następnie całe żółtko.
  • warzywa: pomidory, papryka, warzywa strączkowe (w niewielkich ilościach), ogórek bakłażan, kiszone ogórki i kapusta, czosnek, szczypiorek, koperek, natka, kiełki soczewicy, słonecznika, rzodkiewki, lucerny.
  • przyprawy: odrobina kolendry i szczypta pieprzu 
  • zupa w ilości około 220 ml (z jarzyn z dodatkiem kaszki glutenowej) + mięsko z jarzynami (wielkość porcji zawsze dostosowuj do malucha)
W 11 - 12 miesiącu:
Wprowadzamy białko jaja - czyli całe jajko (3-4 razy w tygodniu). Do diety malca włączamy też produkty z mleka krowiego (jogurty, kefiry, maślankę, twarożek - najlepiej naturalny z dodatkiem owoców lub warzyw), które podawaj 3-4 razy w tygodniu. W tym okresie dziecko może jeść już wszystkie warzywa i owoce. Pod koniec 12 miesiąca także cytrusy. 
  • nowość - możesz dziecku dać plasterek dobrej jakości wędliny (np. szynki lub polędwicy) - pamiętaj, że najlepsza dla dziecka jest szynka gotowana w domu lub ugotowane mięsko np. z kurczaka lub indyka. 
  • pieczywo podawaj 1-2 razy dziennie
źródło: "twoje dziecko", "mamo to ja", "dziecko"