Po cudownym weekendzie spędzonym z przyjaciółmi pora wrócić do kuchni. :-) Chociaż przez ostatnie kilka dni z kuchni raczej nie wychodziliśmy. Czasem myślę, że pomimo, iż jest taka mała to i tak jest najpopularniejszym pomieszczeniem w domu. Wspólne gotowanie, rozmowy, pieczenie czy zabawa magnesami na lodówce lub innymi gadżetami kuchennymi pochłania nam sporo czasu. :-)
Dzisiaj mamy dla was propozycję kremowej zupy z żółtej papryki. Żółta papryka charakteryzuje się słodkawym smakiem, który na pewno przypadnie do gustu dzieciakom. ;-) Jej zaletą jest to, że zawiera luteinę i zeksantynę, dzięki czemu żółta papryka pomaga nam w utrzymaniu dobrego wzroku.
Składniki:
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 2 żółte papryki
- 1,5 łyżki kaszy jęczmiennej
- łyżka kaszki kukurydzianej
- łyżka oleju rzepakowego
- pół cebuli
- natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w plastry, a następnie podsmaż na łyżce oleju od czasu do czasu mieszając.
- Papryki umyj, oczyść, pokrój na kostkę i razem z kaszą dodaj do cebuli .
- Całość smaż kilka minut.
- W garnku podgrzej wywar, dodaj podsmażone warzywa oraz kaszkę kukurydzianą i gotuj 15 minut.
- Na koniec zmiksuj, dopraw pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz