niedziela, 18 listopada 2012

Krem z żółtej papryki (po 10. miesiącu)


Po cudownym weekendzie spędzonym z przyjaciółmi pora wrócić do kuchni. :-) Chociaż przez ostatnie kilka dni z kuchni raczej nie wychodziliśmy. Czasem myślę, że pomimo, iż jest taka mała to i tak jest najpopularniejszym pomieszczeniem w domu. Wspólne gotowanie, rozmowy, pieczenie czy zabawa magnesami na lodówce lub innymi gadżetami kuchennymi pochłania nam sporo czasu. :-)
Dzisiaj mamy dla was propozycję kremowej zupy z żółtej papryki. Żółta papryka charakteryzuje się słodkawym smakiem, który na pewno przypadnie do gustu dzieciakom. ;-) Jej zaletą jest to, że zawiera luteinę i zeksantynę, dzięki czemu żółta papryka pomaga nam w utrzymaniu dobrego wzroku.

Składniki:
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 2 żółte papryki
  • 1,5 łyżki kaszy jęczmiennej
  • łyżka kaszki kukurydzianej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół cebuli
  • natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obierz i pokrój w plastry, a następnie podsmaż na łyżce oleju od czasu do czasu mieszając.
  2. Papryki umyj, oczyść, pokrój na kostkę i razem z kaszą dodaj do cebuli .
  3. Całość smaż kilka minut.
  4. W garnku podgrzej wywar, dodaj podsmażone warzywa oraz kaszkę kukurydzianą i gotuj 15 minut.
  5. Na koniec zmiksuj, dopraw pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.