Zbliżają się święta, a więc pora na świąteczne przepisy. :-) Buraczana papka jest bardzo smaczna i idealna dla małego alergika. Iga jadła ją dzisiaj na obiad i o dziwo pluła tylko 2 razy. ;-) :-) Jednym słowem sukces. :D Jak zwykle na weekend miałam mnóstwo planów i jak zwykle zero czasu. ;-) No cóż może w tygodniu uda mi się zrobić te przepisy, na które już dawno miałam ochotę.
Składniki:
- 1/2 marchewki
- średniej wielkości ziemniak
- średni burak
- łyżeczka oleju rzepakowego
- szklanka wody
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- kawałek ugotowanej piersi z indyka (około 40 g)
Sposób przygotowania:
- Buraka opłucz i ugotuj w osobnym naczyniu (nie obieraj go przed gotowaniem!).
- Marchewkę i ziemniaka dokładnie umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj ugotowanego indyka by chwilkę się zagrzał (1-2 minuty), zdejmij z ognia i dodaj obranego i drobniej pokrojonego buraka (możesz też zetrzeć go na drobnej tarce wówczas dodaj go po zmiksowaniu zupy).
- Całość zmiksuj, dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj.
- Jeśli trzeba całość możesz jeszcze raz delikatnie podgrzać.
- Na koniec potrawę posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz