niedziela, 2 grudnia 2012

Buraczana papka z indykiem (po 7. miesiącu)


Zbliżają się święta, a więc pora na świąteczne przepisy. :-) Buraczana papka jest bardzo smaczna i idealna dla małego alergika. Iga jadła ją dzisiaj na obiad i o dziwo pluła tylko 2 razy. ;-) :-) Jednym słowem sukces. :D Jak zwykle na weekend miałam mnóstwo planów i jak zwykle zero czasu. ;-) No cóż może w tygodniu uda mi się zrobić te przepisy, na które już dawno miałam ochotę.

Składniki:
  • 1/2 marchewki
  • średniej wielkości ziemniak
  • średni burak
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • kawałek ugotowanej piersi z indyka (około 40 g)
Sposób przygotowania:
  1. Buraka opłucz i ugotuj w osobnym naczyniu (nie obieraj go przed gotowaniem!).
  2. Marchewkę i ziemniaka dokładnie umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodaj ugotowanego indyka by chwilkę się zagrzał (1-2 minuty), zdejmij z ognia i dodaj obranego i drobniej pokrojonego buraka (możesz też zetrzeć go na drobnej tarce wówczas dodaj go po zmiksowaniu zupy).
  4. Całość zmiksuj, dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj.
  5. Jeśli trzeba całość możesz jeszcze raz delikatnie podgrzać.
  6. Na koniec potrawę posiekanym koperkiem.