Przyszła pora na kolejne kluseczki. Tym razem kładzione. Są proste i szybkie. Zrobiłam je w formie deseru z ciepłym musem jabłkowym, ale równie dobrze smakują z rosołkiem lub z sosem. Pamiętaj, by nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluseczki będą twarde.
Składniki:
- 45 g kaszy manny (około 4 łyżki)
- 25 g masła (2 łyżki)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Żółtka dokładnie oddziel od białek.
- Z białek mikserem ubij sztywną pianę.
- W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka, masło i kaszę, a następnie dodaj połowę piany i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj mąkę i powoli resztę piany cały czas mieszając.
- Możesz zrobić próbę gęstości ciasta - do wrzątku zsuń z łyżki kilka niedużych kluseczek. Jeżeli rozpływają się to musisz dodać do ciasta odrobinę maki. Po położeniu na wrzątek kluski powinny trzymać kształt i lekko rosnąć.
- Gotuj pod przykryciem kilka minut, a następnie odcedź.
Dla malucha po 12. miesiącu możesz lekko osolić ciasto i wodę, w której będą się gotowały.
Dziekuje Ci za wspaniale pomysly :) Moj syn ma dopiero 8 miesiecy,ale brakowalo mi pomyslow na obiadki :)A teraz juz nie mam tego problemu:)
OdpowiedzUsuń