wtorek, 11 grudnia 2012

Kładzione z kaszy manny (po 10. miesiącu)


Przyszła pora na kolejne kluseczki. Tym razem kładzione. Są proste i szybkie. Zrobiłam je w formie deseru z ciepłym musem jabłkowym, ale równie dobrze smakują z rosołkiem lub z sosem. Pamiętaj, by nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluseczki będą twarde.

Składniki:
  • 45 g kaszy manny (około 4 łyżki)
  • 25 g masła (2 łyżki)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
  1. Żółtka dokładnie oddziel od białek.
  2. Z białek mikserem ubij sztywną pianę.
  3. W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka, masło i kaszę, a następnie dodaj połowę piany i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj mąkę i powoli resztę piany cały czas mieszając.
  5. Możesz zrobić próbę gęstości ciasta - do wrzątku zsuń z łyżki kilka niedużych kluseczek. Jeżeli rozpływają się to musisz dodać do ciasta odrobinę maki. Po położeniu na wrzątek kluski powinny trzymać kształt i lekko rosnąć.
  6. Gotuj pod przykryciem kilka minut, a następnie odcedź.
Dla malucha po 12. miesiącu możesz lekko osolić ciasto i wodę, w której będą się gotowały.