czwartek, 20 grudnia 2012

Kisiel żurawinowy (po 10. miesiącu)


Idą święta i w wielu domach pojawiła się żurawina. :-) Kupiłam ją w pudełeczku za 8 lub 9 zł. Zużyłam niewiele, a resztę podzieliłam na porcje i zamroziłam. :-) Ten cudowny i zdrowy owoc możesz podać maluszkowi po 10 miesiącu. Je się ją zazwyczaj przetworzoną. Możesz podać ją w postaci soku lub kisielu. Zawiera mnóstwo witaminy C i pomaga w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego, a także wzmacnia odporność i naczynia krwionośne. Rocznemu maluchowi możesz odrobinę posłodzić suszoną żurawinę dzięki czemu powstaną pyszne żelki. :-) 

Składniki:
  • pół szklanki żurawin
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
  1. Żurawiny przebierz, opłucz, ugnieć lub zmiksuj w kubeczku (ja przed ucieraniem zamoczyłam je na chwilę we wrzątku aby zmiękły) i przetrzyj przez plastikowe sito.
  2. Powstały przecier podziel na dwie części.
  3. Większą część zalej wrzącą wodą, zagotuj i dodaj cukier.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną zimnej wody i powoli przelej ją do wrzącej wody z częścią żurawin cały czas mieszając.
  5. Całość zagotuj.
  6. Zestaw z ognia dodaj pozostałą część przecieru żurawinowego i wymieszaj.
  7. Przelej do miseczki, przestudź i podawaj. :-)