piątek, 21 grudnia 2012

Kruche ciasteczka z białą czekoladą (po 18. miesiącu)


Dziś przepis na świąteczne ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Są pyszne, a ich zapach skusi każdego. Dobre są zarówno z kremem z białej czekolady jak i bez. Ja wolę bez. :-) Przepis jest banalny, a składniki, z których robi się same ciasteczka na pewno każdy z was ma w domu. Wykonanie ich zajmuje dosłownie chwilę i nie ma obawy, że komuś nie wyjdzie. Możecie je ładnie zapakować i podarować komuś bliskiemu jako słodki świąteczny prezent.
Same ciasteczka (bez kremu z białej czekolady) możesz podać dziecku po 12. miesiącu - pod warunkiem, że nie jest uczulone na kakao.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na krem z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania ciasta:
  1. Mąkę wymieszaj z kakao. 
  2. Masło ubij mikserem i stopniowo dodawaj cukier puder, sól, cukier waniliowy. 
  3. Ciasto mieszaj za pomocą szpatułki, dodaj jajko i mąkę (ja mieszałam mikserem, a na koniec zagniatałam rękoma w kulę). 
  4. Wyrobione ciasto owiń w przeźroczystą folię i włóż na około 2 godziny do lodówki. 
  5. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj w nim dowolne kształty np. gwiazdki. W połowie ciasteczek wytnij dziurkę po środku. 
  6. Piecz około 15-17 minut w temperaturze 150 stopni. Ostudź.
Sposób przygotowania kremu:
  1. Śmietankę zagotuj
  2. Czekoladę połam na małe kawałeczki, umieść ją w misce. 
  3. Wylej śmietankę na czekoladę, wymieszaj, ostudź. 
  4. Na ostudzone ciasteczka (te bez dziurki) nakładaj krem z białej czekolady, przykryj go ciasteczkiem z dziurką.