Dziś przepis na świąteczne ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Są pyszne, a ich zapach skusi każdego. Dobre są zarówno z kremem z białej czekolady jak i bez. Ja wolę bez. :-) Przepis jest banalny, a składniki, z których robi się same ciasteczka na pewno każdy z was ma w domu. Wykonanie ich zajmuje dosłownie chwilę i nie ma obawy, że komuś nie wyjdzie. Możecie je ładnie zapakować i podarować komuś bliskiemu jako słodki świąteczny prezent.
Same ciasteczka (bez kremu z białej czekolady) możesz podać dziecku po 12. miesiącu - pod warunkiem, że nie jest uczulone na kakao.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki na krem z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę wymieszaj z kakao.
- Masło ubij mikserem i stopniowo dodawaj cukier puder, sól, cukier waniliowy.
- Ciasto mieszaj za pomocą szpatułki, dodaj jajko i mąkę (ja mieszałam mikserem, a na koniec zagniatałam rękoma w kulę).
- Wyrobione ciasto owiń w przeźroczystą folię i włóż na około 2 godziny do lodówki.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj w nim dowolne kształty np. gwiazdki. W połowie ciasteczek wytnij dziurkę po środku.
- Piecz około 15-17 minut w temperaturze 150 stopni. Ostudź.
- Śmietankę zagotuj
- Czekoladę połam na małe kawałeczki, umieść ją w misce.
- Wylej śmietankę na czekoladę, wymieszaj, ostudź.
- Na ostudzone ciasteczka (te bez dziurki) nakładaj krem z białej czekolady, przykryj go ciasteczkiem z dziurką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz