sobota, 22 grudnia 2012

Kisiel żurawinowy (po 6. miesiącu)


Oto obiecany przepis dla młodszych. :-) Niestety w składzie nie jest podana ilość żurawiny. Dla maluchów po 10 miesiącu do kisielu dodaje się pół szklanki więc podejrzewam, że wystarczy dodać pół z połowy czyli 1/4 szklanki. Taki kisiel możecie przygotować dla swoich pociech na wigilię. 

Składniki:
  • 1/4 szklanki żurawin (może być nieco mniej)
  • odrobinę cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
  1. Żurawiny rozgotuj i przetrzyj przez sito, po czym znów zagotuj w niewielkiej ilości wody i ewentualnie odrobinę dosłodź do smaku.
  2. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w połowie szklanki zimnej wody i dodaj do gotujących się żurawin.  
  3. Zagotuj całość cały czas mieszając.
  4. Przelej do miseczki, przestudź i podawaj.