Po dłuższej nieobecności czas wrócić do kuchni. :-) Pochwalę się jeszcze, że niedawno Iga skończyła 11 miesięcy i wyszedł jej piąty ząb. :-) Sama stoi i chodzić trzymając się już tylko za jedną rękę. ;-) Ale ten czas leci! Niedawno tylko leżała, a teraz raczkuje wkładając do buzi wszystko co napotka na swojej drodze.
Wracając do tematu, dzisiaj mam dla waszych skarbów potrawkę z indyka na zielono. Jest pyszna i na pewno będę ją robiła częściej. O tej porze roku ciężko jest dostać dobrej jakości świeże warzywa więc spokojnie możecie użyć mrożonych. Potrawka powinna mieć nieco bardziej stałą konsystencję niż na moim zdjęciu.
Składniki:
- kawałek piersi z indyka
- garść liści szpinaku
- 150 g różyczek brokuła
- łyżeczka (lub dwie) kleiku ryżowego
- 3 łyżki mleka modyfikowanego (lub zwykłego)
- pieprz
- do smaku możesz dodać świeże listki mięty
- Mięso opłucz, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Zmiksuj je lub drobno posiekaj.
- Szpinak pokrój w paseczki, a brokuły podziel na mniejsze części.
- Warzywa wrzuć do rondelka i podduś w małej ilości wody.
- Kiedy zmiękną dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem zmieszanym z odrobiną wody.
- Całość dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół.
- Zdejmij z ognia i przestudź do temperatury 40 stopni C, a następnie dodaj mleko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz