środa, 2 stycznia 2013

Potrawka z indyka (po 9. miesiącu)


Po dłuższej nieobecności czas wrócić do kuchni. :-) Pochwalę się jeszcze, że niedawno Iga skończyła 11 miesięcy i wyszedł jej piąty ząb. :-) Sama stoi i chodzić trzymając się już tylko za jedną rękę. ;-) Ale ten czas leci! Niedawno tylko leżała, a teraz raczkuje wkładając do buzi wszystko co napotka na swojej drodze. 
Wracając do tematu, dzisiaj mam dla waszych skarbów potrawkę z indyka na zielono. Jest pyszna i na pewno będę ją robiła częściej. O tej porze roku ciężko jest dostać dobrej jakości świeże warzywa więc spokojnie możecie użyć mrożonych. Potrawka powinna mieć nieco bardziej stałą konsystencję niż na moim zdjęciu.

Składniki:
  • kawałek piersi z indyka
  • garść liści szpinaku
  • 150 g różyczek brokuła
  • łyżeczka (lub dwie) kleiku ryżowego
  • 3 łyżki mleka modyfikowanego (lub zwykłego)
  • pieprz
  • do smaku możesz dodać świeże listki mięty
 Sposób przygotowania:
  1. Mięso opłucz, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Zmiksuj je lub drobno posiekaj.
  2. Szpinak pokrój w paseczki, a brokuły podziel na mniejsze części.
  3. Warzywa wrzuć do rondelka i podduś w małej ilości wody.
  4. Kiedy zmiękną dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem zmieszanym z  odrobiną wody.
  5. Całość dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół.
  6. Zdejmij z ognia i przestudź do temperatury 40 stopni C, a następnie dodaj mleko.