Zastanawiałam się co zrobić na obiad mając do dyspozycji cukinię. Znalazłam świetny przepis na krem z cukinii z dodatkiem świeżej bazylii. Jest przepyszny. :D Ponieważ Iga wciąż zjada jednodaniowy obiad więc dodałam jej do zupki wcześniej ugotowanej cielęcinki. Mleka modyfikowanego praktycznie nie używam i zastąpiłam go zwykłym mlekiem 3,2% (dodałam go mniej - pół z połowy szklanki). Jeżeli maluch potrafi gryźć możesz nie miksować cukinii, lecz pokroić na małe kawałki.
Składniki:
- pół cukinii
- łyżka posiekanej cebulki
- około pół szklanki wody wymieszanej z mlekiem modyfikowanym
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta drobno posiekanej świeżej bazylii (ja użyłam suszonej)
- Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę podsmażaj na oliwie aż się zarumieni, po czym dodaj cukinię i smaż kilka minut.
- Do warzyw dodaj połowę szklanki wrzątku i gotuj przez około 20 min (aż cukinia zmięknie), a następnie zmiksuj.
- Jak krem przestygnie do około 40 stopni dodaj mleko rozrobione z wodą i wymieszaj.
- Na talerzu posyp ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz