czwartek, 6 grudnia 2012

Przecier gruszkowy (po 10. miesiącu)


6.12 to dzień szczególny. Z okazji mikołaja Iga miała prawdziwy dzień słodkości. Nie, nie dawaliśmy jej czekolady lecz owoce i warzywa. :-) Na obiad była słodka zupa z zółtej papryki (przepis znajdziecie w kategorii po 10 miesiącu), a na podwieczorek słodki przecier gruszkowy. :-) Jednym słowem zasłodziła się na najbliższy czas. ;-) Przecier jest prosty i szybki do wykonania. Wystarczy około 15 minut, aby wasz maluszek poczuł gruszkowe niebo w "gębie". Nie zraźcie się krzywą miną. Igę wręcz po pierwszej łyżeczce otrzepało - nowy smak kompletnie ją zadziwił, a po chwili tak szybko wcinała, że zjadła całość i patrzyła czy jeszcze jej dam. ;-) Niestety mus się skończył i musiałam zadowolić ją kukurydziana chrupką. 
Na podstawie tego przepisu możesz maluchowi przygotować przeciery na bazie innych owoców.

Składniki:
  • 2 dojrzałe gruszki
  • łyżka soku pomarańczowego
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka lub dwie kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
  1. Gruszki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce plastikowej.
  2. W rondelku wymieszaj cukier z sokiem po czym dodaj starte gruszki.
  3. Gotuj około 7 minut.
  4. Zdejmij z ognia, przecier wymieszaj z kleikiem ryżowym na gładką masę i przełóż do miseczki.