6.12 to dzień szczególny. Z okazji mikołaja Iga miała prawdziwy dzień słodkości. Nie, nie dawaliśmy jej czekolady lecz owoce i warzywa. :-) Na obiad była słodka zupa z zółtej papryki (przepis znajdziecie w kategorii po 10 miesiącu), a na podwieczorek słodki przecier gruszkowy. :-) Jednym słowem zasłodziła się na najbliższy czas. ;-) Przecier jest prosty i szybki do wykonania. Wystarczy około 15 minut, aby wasz maluszek poczuł gruszkowe niebo w "gębie". Nie zraźcie się krzywą miną. Igę wręcz po pierwszej łyżeczce otrzepało - nowy smak kompletnie ją zadziwił, a po chwili tak szybko wcinała, że zjadła całość i patrzyła czy jeszcze jej dam. ;-) Niestety mus się skończył i musiałam zadowolić ją kukurydziana chrupką.
Na podstawie tego przepisu możesz maluchowi przygotować przeciery na bazie innych owoców.
Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- łyżka soku pomarańczowego
- łyżka cukru pudru
- łyżka lub dwie kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
- Gruszki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce plastikowej.
- W rondelku wymieszaj cukier z sokiem po czym dodaj starte gruszki.
- Gotuj około 7 minut.
- Zdejmij z ognia, przecier wymieszaj z kleikiem ryżowym na gładką masę i przełóż do miseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz